Kundehistorier

To mødre og en sæddonor

Kellie fik sin drømmefamilie ved hjælp af en sæddonor. Hun har tre børn med sin partner - en datter, der er 9 år gammel, og tvillingedrenge, der er 8 år. Familien på fem er som de fleste andre familier, bortset fra at børnene har to mødre.

April 14, 2020
3 min. læsetid
Matilde Hansen

At have to mødre er normalt for børnene

Som LGBT-par vidste Kellie og hendes partner, at de ville få brug for hjælp fra en sæddonor til at blive gravid.

"Min partner og jeg ville gerne have børn, og for at gøre vores ønske til virkelighed fik vi hjælp fra en dansk sæddonor. Det er svært at sætte ord på, hvor fantastisk det er, at mænd derude hjælper folk som os, der ikke kan få børn alene. Vi er for evigt taknemmelige for den gave, vores donor gav os."

Alle tre børn har den samme donor og vokser op med viden om ham og hans hjælpsomme gerning. Men for Kellie og hendes partner er det vigtigt ikke at give børnene det forkerte indtryk af, hvad deres sæddonor kan og ikke kan tilbyde dem.

"Vi har talt med vores børn om, hvad en sæddonor er, og hvilken rolle han spiller i vores liv. På grund af vores samtaler virker de ikke forvirrede over, hvorfor de har to mødre i stedet for en mor og en far som de fleste af deres venner. Og når deres venner spørger, hvem deres far er, fortæller vores børn dem historien om manden fra Danmark, der hjalp deres mødre med at få en baby."

En sæddonor er ikke en far

Kellie vil helst ikke kalde sæddonoren "far". Selvom hun forstår, at der er forskellige meninger om emnet, så mener Kellie, at en sæddonors rolle er meget forskellig fra en fars rolle. Af den grund bruger hun altid udtrykket donor.

Sæddonorer giver den størst mulige gave. De hjælper så mange kvinder og par.

"Sæddonorer giver den størst mulige gave. De hjælper så mange kvinder og par, som har brug for donorsæd til at blive gravide. Vi er evigt taknemmelige for det. Men vi skal huske, at ikke alle donorer har meldt sig for at blive involveret i børnenes liv."

"Det er vigtigt at være åben om vores børns baggrund"

Kellie er klar over, at hendes børn måske bliver interesseret i at vide mere om deres baggrund på et tidspunkt. Det er ikke et problem, for det har altid været vigtigt for Kellie og hendes partner at være åbne om, hvordan deres børn blev undfanget.

"Det er vigtigt for vores familie, at vi taler åbent om vores donor og giver vores børn al den information, vi har om deres baggrund," siger Kellie. Hun mener, at ærlighed kombineret med ubetinget kærlighed fra begge forældre er nøglekomponenterne i opdragelsen af glade børn - ikke om de har en far eller ej.

Indtil videre har børnene set et babybillede af deres donor. Kellie og hendes partner har fortalt dem, at han er dansk. Bortset fra den sædvanlige forklaring om blomsterne og bierne har de ikke bedt om flere detaljer.

Når de bliver ældre og mere nysgerrige, tager Kellie og hendes partner deres børn med på en tur til Danmark. Det britiske par ønsker at vise deres børn det land, hvor deres donor blev født. Kellie kan også godt lide at fortælle dem om den biologiske proces og forklare, hvordan donorassisteret undfangelse fungerer.

"I øjeblikket viser vores børn ikke megen interesse. Men når den tid kommer, vil vi støtte dem i deres nysgerrighed. Vi har en fuld donorprofil med en lang liste af oplysninger om ham. Så selv om han er anonym, og børnene aldrig vil kende hans identitet, kan vi stadig besvare mange af deres spørgsmål."

Ansvarsfraskrivelse: synspunkter, tanker og meninger, der udtrykkes i teksten, tilhører udelukkende den person, som interviewes, og ikke nødvendigvis til European Sperm Bank.

Tag et kig på vores donorer – du skal blot have en gratis konto