Personlige beretninger

Polly Freytag, 35 år: Singlen, der ønskede et barn, blev en lykkelig solomor.

At ønske sig et barn uden en mand: I dag er det hverken sjældent eller ualmindeligt at ville have et barn uden en mand. Solomoren Pollys erfaringer viser, hvordan et sådant ønske opstod, og hvordan det blev til virkelighed.

November 16, 2022
3 min. læsetid
Helle Tyllesen

Polly, en 35-årig genforsikringsekspert fra Hessen i Tyskland, kommer fra en stor familie med mange børn. Allerede som barn vidste hun, at hun ville have børn. Men i hendes ægteskab var der delte meninger om ansvarsfordelingen. Polly ville ikke ”bare” være husmor og mor, hun ville også have en karriere. Hendes mands holdning var mere traditionel og meget anderledes, og det kostede i sidste ende ægteskabet.

Efter skilsmissen ønskede Polly sig stadig brændende at få barn. Men hun kunne også godt lide at være single med alle de fordele, der følger med. Så hvordan kan man som enlig kvinde få børn? Fra USA havde hun hørt om muligheden for sæddonation, men mest i forbindelse med gifte par, der ikke kunne få børn. Men det viste hende, at der var muligheder. Hun begyndte at spare op, fordi hun troede, at hun måtte rejse til USA for at få sin drøm om en familie opfyldt.

Kunstig befrugtning for enlige kan også lade sig gøre i Tyskland.

Så kom det afgørende øjeblik i 2018: I morgen-TV så hun Hanna Schiller,der som solomor fortalte om sine erfaringer med sæddonation. Polly blev klar over, at det var løsningen for hende. For det var altid en forudsætning for hende, at der skulle være en seriøs vej til sæddonation med en klar lovgivning og fastsatte rettigheder.

Hvad venter du på?

// Polly Freytag

Hendes klinik anbefalede derefter European Sperm Bank. Polly læste op på det og tog hurtigt beslutningen: Det skulle være European Sperm Bank, for her kunne hun selv tage alle beslutninger. Der var et forhåndsudvalg af potentielle donorer, og hun satte stor pris på åbenheden og de personlige oplysninger som f.eks. børnefotos af donorerne. Derudover hjalp kundeservice og den meget professionelle og samtidig personlige måde, hun blev behandlet på, med at overbevise hende. „Kunden er dronning hos European Sperm Bank,“ siger Polly – og netop mødet i øjenhøjde gjorde udslaget for hende. Hun ville bruge European Sperm Bank.

At blive gravid uden en mand: At tale om det hjælper dig med at blive klar

I første omgang var det blot en plan. Polly ønskede ikke at føre den ud i livet med det samme. Hun havde først brug for feedback og opmuntring. Hun indviede en god, men konservativ, veninde i planen. Veninden støttede Polly, også selvom en sæddonation var udelukket for hende selv. Hun stillede kritiske spørgsmål, og de diskuterede mange aspekter. En anden veninde var imod det: Hun ville ikke selv have børn og mente ikke, at sæddonatiion var passende. Men det fik ikke Polly til at tvivle på planen om sæddonation, men derimod på venskabet.

Polly var meget åben om sin plan og fortalte også sin nærmeste chef om planen. Det var en risiko, men hun blev alligevel forfremmet og modtog generelt meget støtte fra sin arbejdsplads. I familien var det i første omgang kun en søster og en meget tæt kusine, der blev informeret om Pollys plan. Kusinen ønskede sig et tredje barn, og de havde altid drømt om at være gravide på samme tid. I julen 2019, som blev fejret med mange børn og familie, faldt beslutningen så: Hvad venter du på?

At være solomor er et bevidst valg

Sommeren 2020 blev Polly så gravid efter to forsøg. Kusinen blev gravid to måneder senere. Efter fødslen skulle hun dog bekæmpe nogle fordomme. Sygeplerskerne gik ud fra, at Polly måtte være meget ulykkelig, fordi hun var alene, men det modsatte var tilfældet. På sygehuset blev Polly spurgt, om hun var blevet skilt. Hun forklarede derefter alle, at barnet var kommet til verden ved hjælp af en sæddonation, og at det var et helt bevidst valg. Derefter hørte hun ikke flere upassende bemærkninger.

I dag er Polly en lykkelig solomor med et sundt og lykkeligt barn. Hendes store ønske er gået i opfyldelse, uden at det behøvede at leve op til traditionelle rammer for en kernefamile.

Polly er i et betalt samarbejde med European Sperm Bank.