Alleenstaand moederschap

Krijgt u een kind in uw eentje? 7 overlevingstips voor bewust alleenstaande moeders

Als u overweegt om alleenstaand moeder te worden, stelt u uzelf waarschijnlijk vragen als ‘hoe ga ik om met jarenlange onderbroken slaap?’ Of, ‘hoe zit het met mannelijke rolmodellen?’ Hier is onze gids om het leven als alleenstaand moeder zo makkelijk mogelijk te maken.

September 12, 2020
9 min. lees tijd
Matilde Hansen

Ja, een alleenstaande moeder zijn is veel werk, maar er zijn manieren om uzelf te organiseren die uw leven een stuk gemakkelijker maken.

Hier zijn onze tips om uw leven voor te bereiden op het alleenstaande moederschap.

1. Baby-proof uw leven als bewust alleenstaande moeder

Ouder worden is een van de meest ongelooflijke ervaringen en het is een beslissing waar u nooit spijt van zult krijgen. Voor veel mensen, of het nu bewust alleenstaande moeders zijn of stellen, is het krijgen van een kind ook een van de meest overweldigende ervaringen die ze ooit zullen meemaken. Denk dus na over hoe u uzelf kunt organiseren om het dagelijkse leven met een kind zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Om het leven met kinderen zo gemakkelijk mogelijk te maken, kunt u dichter bij uw familie en vrienden gaan wonen, zodat u uw netwerk in de buurt heeft. Of misschien wilt u een baan zoeken met een beter evenwicht tussen werk en privé.

Het is ook duur om kinderen te krijgen. Dus begin uw reis op weg naar het moederschap met het bekijken van uw financiële situatie. Het opstellen van een budget geeft u een overzicht van uw vaste en incidentele uitgaven. Op die manier kunt u bepalen of u uw leven moet aanpassen om alles te kunnen betalen wat een kind nodig heeft.

En als u toch bezig bent, overweeg dan om ruimte in uw budget vrij te maken voor meer dan alleen babyspullen. Met wat extra geld kunt u zich misschien een vaste oppas veroorloven. Of u kunt voor de zoveelste keer eten bestellen. Wat u ook maar nodig heeft als u slechts 3 uur slaap heeft gehad.

2. Zoek iemand om de kleine momenten mee te delen

Heeft u ooit met uw ogen gerold bij ouders die kirren over hun baby’s pas ontdekte vermogen om te ____? Of heeft u zich afgevraagd hoe mensen zo lang kunnen praten over toiletroutines en voedingsrituelen?

Als u eenmaal moeder bent, beseft u dat de kleinste dingen zoveel kunnen betekenen, of u nu blij bent of zich zorgen maakt. Het is uw kleine meid die op uw borst ligt te slapen. Of de kleine uitslag op de arm van uw peuter die al dagen aanhoudt.

Om dit gevoel tegen te gaan, moet u zorgen dat u een betrouwbaar netwerk heeft om dingen mee te delen. Als u geen familie of vrienden heeft met wie u een nauwe band heeft, zijn er online gemeenschappen voor bewust alleenstaande moeders. Spreek openlijk met de speciale mensen om u heen over de wens dat u ze bij het leven van uw kind wilt betrekken. Het betekent heel veel om iemand te hebben die een actieve belangstelling heeft en voor wie geen moment of zorg te klein is.

“Het delen van de kleine momenten in het leven met andere volwassenen schept wat men levensgetuigen zou kunnen noemen. Mensen die betrokken zijn bij de kleine dingen, niet alleen bij belangrijke gebeurtenissen. Dit laat het kind zien dat zijn of haar leven belangrijk is, een cruciale manier om het gevoel van eigenwaarde op te bouwen”, zegt psychologe Henriette Cranil. Henriette is gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen en stellen die conceptie door een donor overwegen. Ze maakt deel uit van ons deskundigenpanel hier bij European Sperm Bank.

3. Het verhaal van uw gezin creëren. Of het antwoord op “Waar is mijn papa?”

Op een gegeven moment zal uw kind vragen beginnen te stellen in de trant van “waar is mijn papa?”. Als bewust alleenstaande moeder is het een goed idee om na te denken over hoe u uw gezinssituatie al vroeg aan uw kind kunt uitleggen.

Bijvoorbeeld, de keuzes die u maakt over uw spermadonor kunnen uw verhaal beïnvloeden. Hoe heeft u de spermadonor gekozen? Wilde u iemand met wie u in het echt zou kunnen daten of koos u een donor die op u leek? Open of non-contact donor, wat waren de redenen voor uw beslissing? Overweeg uw redenen op te schrijven als u bang bent dat u ze na verloop van tijd vergeet.


Zorg ook dat u zoveel mogelijk informatie over de spermadonor verkrijgt. Uw kind zal misschien nooit alle details willen weten, maar een volledig donorprofiel laat mogelijkheden open voor uw kind om meer over de donor te weten te komen.


Met deze voorbereidingen heeft u de bouwstenen in handen om uw kind te vertellen hoe het op deze wereld is gekomen. Deskundigen adviseren om uw kind zo vroeg mogelijk de waarheid te vertellen dat het door een donor is verwerkt, dus vertel uw kind dit verhaal vanaf het eerste moment.

4. De trieste, juridische dingen. Wie zorgt er voor mijn kind als ik overlijd?

Niemand wil nadenken over dit stuk. Het is een ongemakkelijke vraag en het is niet iets waar u over nadenkt als u ervoor kiest moeder te worden. Maar het is een goede investering van uw tijd.

Stel wanneer u moeder bent geworden een testament op waarin u een voogd voor uw kind aanwijst voor het geval het ergste gebeurt. Zorg dat u de persoon die u voordraagt vraagt of deze bereid is om voor uw kind te zorgen.

De wetgeving en de juridische praktijk verschillen van land tot land. Gewoonlijk zal een familierechtbank beslissen wie er voor weeskinderen moet zorgen. De rechtbank zal alle opties overwegen en een beslissing nemen op basis van wat zij het beste acht voor het kind. In dergelijke gevallen is kennis van de wil van de ouder waardevolle informatie.

5. Stop met uzelf te vergelijken met tweeoudergezinnen

Veel vrouwen die overwegen alleenstaand moeder te worden, maken zich zorgen of ze wel in alles kunnen voorzien wat een kind nodig heeft. Kortom, zal het kind lijden onder het feit dat het niet in een normaal gezin opgroeit?

De waarheid is dat geen enkel gezin “normaal” is. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld vormen eenoudergezinnen bijna een kwart van de gezinnen met afhankelijke kinderen.

En onthoud, tweeoudergezinnen eten ook veel diepvriesmaaltijden.

6. Oefen met om hulp vragen

De meesten van ons zijn slecht in hulp vragen. Maar zoals alle nieuwe ouders zult u een helpende hand op prijs stellen. Of het nu gaat om een deadline op het werk op het allerlaatste moment of tijd voor uzelf nemen, u doet er verstandig aan soms op anderen te leunen.

Psychologe Henriette Cranil raadt u aan om vroeg te plannen: “Het is een goed idee om uw netwerk te vragen naar hun inzet voordat de baby er is. In hoeverre kunt u op hen rekenen voor boodschappen of oppassen op het allerlaatste moment? Op die manier is het makkelijker voor u om hulp te vragen wanneer u die nodig heeft.”

Onthoud ook dat de meeste mensen graag helpen. Door om hulp te vragen, laat u de ander zien dat u die als vindingrijk en betrouwbaar beschouwt. Maakt u zich geen zorgen dat u een last bent.

7. Neem wat tijd voor uzelf en neem het uzelf niet kwalijk

Moeders zijn uitstekend in het zorgen voor hun kinderen. Soms doen ze het echter behoorlijk slecht als het op voor zichzelf zorgen aankomt. De waarheid is echter dat u tijd voor uzelf nodig heeft om de beste mogelijke ouder te zijn. Vooral als bewust alleenstaande moeder.

Henriette Cranil herinnert ons eraan dat tijd zonder onze kinderen ook de kinderen ten goede komt: “Kinderen vinden het leuk om af en toe na schooltijd met een vriendje naar huis te lopen. Het leert hen dat ze niet afhankelijk zijn van hun ouder(s). ‘Ik kan dit alleen.’ Die les bouwt eigenwaarde en zelfvertrouwen op.”

‘Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?’

Veel vrouwen die alleenstaand moederschap overwegen, maken zich zorgen of ze wel het uithoudingsvermogen of de middelen hebben om in hun eentje een baby te krijgen. Maar met deze tips en uw onvoorwaardelijke liefde voor uw toekomstige kind komt het allemaal goed. In feite is de enige vorm van spijt die we horen van bewust alleenstaande moeders: “Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?”

Bekijk onze donoren. Het enige wat u nodig heeft is een gratis account.