Verhalen van klanten

De juiste spermadonor kiezen

“Het kiezen van een spermadonor is een hele reis. Aanvankelijk denk je dat het eenvoudig zal zijn, maar het kan behoorlijk overweldigend zijn, omdat er zo veel informatie is. Wat ik uiteindelijk heb geleerd, is dat je je focus moet beperken en moet kijken naar de dingen die voor jou het belangrijkst zijn”, zegt Chloe Jenkins.

February 03, 2020
4 min. lees tijd
Stinne Schwarz

Toen Chloe en Emma uit Glasgow, Verenigd Koninkrijk, elkaar ontmoetten toen ze midden 30 waren, begonnen ze al snel te praten over het krijgen van een kind. Emma zou degene zijn die de baby zou dragen, omdat ze iets jonger is dan Chloe – en ook gezonder, volgens Chloe.

Het stel hoopte snel zwanger te worden en het was voor beiden duidelijk dat het gebruik van een spermadonor van een professionele spermabank de enige juiste optie voor hen was. Ze kenden anderen die hetzelfde hadden doorgemaakt en die vol lof spraken over hulp krijgen via een spermabank: “De eerste grote beslissing is het al dan niet kiezen van een bekende donor. Ik heb erop aangedrongen om een spermabank te gebruiken, omdat ik me er niet prettig bij voelde om iemand te gebruiken die we kenden, omdat ik het gevoel had dat het onze familieband met ons toekomstige kind zou bemoeilijken”, zegt Chloe.

Aangezien het stel in het Verenigd Koninkrijk woont, was het geen optie om een non-contact donor te kiezen. Het is misschien niet voor iedereen de juiste oplossing, maar Chloe en Emma voelden vanaf het begin dat openheid en eerlijkheid de juiste weg was, dus bestond er voor hen geen twijfel dat het gebruik van een open donor de beste beslissing was voor hen en hun toekomstige baby.

Het stel was overweldigd door de mogelijkheden op de website van European Sperm Bank. Ze begonnen de donorlijst afzonderlijk door te nemen – in de hoop dat ze achteraf, bij het vergelijken van de donoren, een aantal dezelfde donoren zouden hebben geselecteerd. Dat gebeurde niet, omdat ze allebei een andere benadering hadden:

De juiste donor voor u

Ontdek welke kwaliteiten van een donor belangrijk zijn voor u

“Ik begon met het bekijken van de zeer gedetailleerde informatie op zoek naar de ‘perfecte’ donor, wat al snel een beetje overweldigend werd. Ik nam het advies aan van mijn ouders en enkele vrienden om veel instinctiever te werk te gaan – wat toevallig ook Emma’s benadering was! Ze zeiden tegen mij: Zoek donoren met wie je een klik hebt op basis van hun foto’s of eenvoudige informatie, zoals banen en interesses, en bekijk de gedetailleerde informatie alleen als je iemand leuk vindt”, zegt Chloe.

Uiteindelijk ging het stel bij elkaar zitten en begon hun zoektocht naar een donor met slechts één filter: een witte donor. Ze wilden de identiteit van hun toekomstige baby niet complexer maken dan nodig was. Ze wilden allebei een donor waarmee ze een connectie hadden, in plaats van heel specifiek te zijn over haar- en oogkleur.

Medische familiegeschiedenis is iets dat behoorlijk wat aandacht krijgt in de uitgebreide profielen. Dit is voor sommige mensen heel belangrijk bij het kiezen van een donor, maar voor Emma en Chloe was het veel belangrijker om een soort band te voelen met de interesse van de donor:

“Dit maakte het voor mij allemaal een veel natuurlijker proces. We sluiten immers geen potentiële partners uit op basis van het gezondheidsverleden van hun grootouders”, aldus Chloe.

De donorlijst toonde 50 beschikbare donoren en het stel begon met het bekijken van babyfoto’s. Ze zochten niets speciaals – ze gingen op hun gevoel af. Ze beperkten zich tot een tiental donoren en begonnen vervolgens de profielen van de donoren en de indrukken van het personeel door te nemen. Chloe en Emma bleven op hun gevoel afgaan en eindigden met zeven potentiële donoren. Ze vroegen elkaar welke er echt uitsprongen en hielden uiteindelijk de beste drie opties over.

De definitieve match kwam met het handgeschreven briefje. Er was geen twijfel mogelijk dat ze hun donor hadden gevonden. Hij was niet perfect, maar wie is dat wel?

“Uiteindelijk zijn we echt gelukkig met onze keuze als stel en we hebben het gevoel dat we een krachtig verhaal hebben om eventuele toekomstige kinderen te vertellen over de donor, die ons zo vriendelijk heeft geholpen hen ter wereld te brengen”, besluit Chloe.

Bekijk onze donoren. Het enige wat u nodig heeft is een gratis account.