Kundehistorier

Solomor: fra karrieremål til babydrømme

Helle Rasmussen brugte ikke 20'erne på at drømme om en kernefamilie som de fleste af hendes venner. Og da slet ikke om at få et barn alene. Men da hendes søster blev mor, begyndte Helle at reflektere over sine egne livsvalg.

February 14, 2019
8 min. læsetid
Matilde Hansen

Helle Rasmussen var fokuseret på sin karriere som advokat. Hun elskede sit liv og nød de udfordringer, der fulgte med jobbet. Men da hendes søster blev mor, begyndte Helle at reflektere over sit eget liv og sin fremtid.

"Jeg brugte min tid på at løse andres problemer. Jeg begyndte at spekulere på, om det var det, jeg ville med mit liv, eller om min egen familie ville gøre mig lykkeligere."

Fra da af ændrede hendes prioriteter sig. Hun vidste, at hun en dag gerne ville være mor.

Hendes kæreste ville ikke have flere børn

Et par år senere var Helle i et forhold med en fyr, som hun håbede ville blive far til sit fremtidige barn. Han havde allerede to børn fra tidligere forhold, men på trods af dette håbede Helle, at hendes drøm om at få en familie stadig var mulig. Hun blev sønderknust, da det stod klart, at hendes kæreste ikke ville have flere børn. Hun var nødt til at finde ud af, hvad der var vigtigst for hende - at blive mor eller beholde sin kæreste. Det var en vanskelig beslutning at tage.

"Jeg følte mig splittet mellem to følelser. På den ene side havde jeg den rationelle oplevelse af, at han ikke var den rette for mig. Når alt kom til alt, kunne han ikke opfylde mit største ønske. På den anden side følte jeg et irrationelt spørgsmål trænge sig på. Ville vi være sammen for evigt, hvis det med at få et barn ikke var noget, der fyldte?"

I sidste ende kunne Helle ikke opgive sin drøm om at få sit eget barn. Efter tre år sammen gik parret fra hinanden.

Jagten på faren til hendes fremtidige børn

Mens hun ledte efter den rette far til sit barn, begyndte Helle at date igen.

"Jeg datede fyre i et desperat håb om at finde min soulmate at stifte familie med. Drømmen om en mand og et barn dominerede alle mine tanker, og jeg var ikke klar til at opgive den. Det blev et tidskrævende projekt, og jeg følte, at det var et ræs mod tiden."

Hun fandt ikke drømmemanden på det tidspunkt. Når Helle nu ser tilbage, mener hun, at hun var i den forkerte sindstilstand til at involvere sig med nogen - også selvom den rigtige mand var dukket op. Hun var for opslugt af sin drøm til virkelig at lære en anden person at kende.

Beslutningen om at blive solomor

Mens hun intensivt søgte efter en fremtidig far til sine børn, bemærkede Helle, at kvinder omkring hende valgte at få børn alene. Hun havde aldrig tænkt på at starte en familie uden en mand, men ideen virkede underligt tiltalende. Alligevel var hun ikke sikker på, om hun var klar til at opgive drømmen om en kernefamilie.

"Jeg var så fokuseret på at finde manden og derefter få barnet. Jeg havde overhovedet ikke overvejet muligheden for at vende om på rækkefølgen. At få et barn uden en mand og derefter håbe på, at der ville komme en mand ind i vores liv, blev senere en rationel løsning."

Dernæst fik Helle en aftale med sin gynækolog for at tale om sine muligheder. Hun var lettet over at finde ud af, at gynækologen rådede hende til at komme i gang med det samme. Denne besked gav hende det sidste skub, hun havde brug for.

"Jeg var et sted i mit liv, hvor jeg følte, at jeg havde meget at tilbyde. Jeg havde huset, bilen og jobbet. Det eneste, der manglede, var manden og barnet. Efter at have talt med gynækologen følte jeg mig sikker. Jeg var klar til dette nye eventyr."

Det var vigtigt at finde en sæddonor, der lignede hende selv

Helle startede sin søgning efter en sæddonor hos European Sperm Bank. Hun valgte European Sperm Bank, fordi hendes gynækolog og mange kvinder på nettet anbefalede den.

"Det vigtigste for mig var, at donoren lignede mig. Faktisk så jeg kun på donorer, der havde billeder af sig selv som baby. Donorprofiler uden billeder interesserede mig ikke. Jeg overvejede også den fornemmelse, jeg fik fra donorerne, da jeg ledte efter én, jeg fandt tiltalende. Det skulle være én med en personlighed, som jeg kunne se mig selv date i det virkelige liv. Processen var næsten ligesom online dating. Hvis billedet og profilen ikke talte til mig, gik jeg videre til den næste profil. De faktorer sammen med donorens helbredstilstand og nationalitet var virkeligt vigtige for mig."

Seks inseminationer og fire IVF-behandlinger senere

Det efterfølgende år gennemgik Helle seks inseminationer og fire IVF-behandlinger. Hver gang rådede hendes læge hende til at vælge en ny sæddonor for at sikre, at det ikke var et dårligt biologisk match mellem hende og donoren, der forhindrede hende i at blive gravid.

"Det var en hård tid følelsesmæssigt og økonomisk. Hver gang en insemination mislykkedes, tænkte jeg: "Er det her virkelig det, jeg vil?" Og hver gang var svaret ja. Så jeg fortsatte."

Hendes held vendte til sidst ved det tiende forsøg, og denne gang ventede Helle tvillinger. I uge ni mistede Helle en af tvillingerne. Men den tilbageværende tvilling voksede sig stadig større og stærkere.

At være single og gravid var ikke et problem for Helle. Hun var forberedt, og hun havde tænkt det igennem. Hun var så parat til at gennemgå processen alene, at hun ikke følte behov for at involvere andre. I oktober 2017 fødte hun en smuk pige.

I dag stortrives Helle og hendes datter. Helle er så glad for, at hun valgte "projekt baby", inden hun fandt sin drømmemand.

"Sådan skulle det være for os. Jeg er så vild med hende, og for øjeblikket kan jeg ikke forestille mig vores liv på nogen anden måde."

Tag et kig på vores donorer – du skal blot have en gratis konto