Verhalen van klanten

Henriette besloot een spermadonor te gebruiken

Henriette Cranil is psycholoog en moeder van een tweeling van 7 jaar, die werd verwekt met behulp van een spermadonor. Ze deelt hier haar verhaal over haar keuze om een bewust alleenstaande moeder te worden en de vragen waarmee ze worstelde.

September 11, 2020
3 min. lees tijd
Stinne Schwarz

Toen Henriette begin 30 was, begon ze zich voor te stellen hoe het zou zijn om moeder te worden. Het beeld in haar hoofd werd steeds duidelijker en ze begon zichzelf als moeder te zien. Ze begon ook te kijken naar kinderkleertjes en teddyberen.

“Ik kende een lesbisch stel dat zwanger was met behulp van een spermadonor. Ze waren vervuld van geluk. Ik werd hier erg door geïnspireerd.”

“Ik kende toen een lesbisch stel dat zwanger was met behulp van een spermadonor. Ze waren helemaal in de wolken, totaal vervuld van geluk. Voor mij was dat geweldig om mee te maken en ik werd er erg door geïnspireerd.”

Op dat moment was Henriette alleenstaand, gelukkig en haar carrière als psycholoog liep goed. “Het werd zomer, ik was 34 jaar en ik vroeg me af waar ik eigenlijk op zat te wachten om moeder te worden? Het antwoord was natuurlijk een vriendje dat ‘de liefde van mijn leven’ moest zijn, maar dat soort liefde verschijnt niet per se precies wanneer je dat wilt.” Daarom besloot ze de volgorde te veranderen en een bewust alleenstaande moeder te worden en erop te vertrouwen dat ze later in haar leven een vriend zou ontmoeten.

Zwanger worden, moeder worden

Vanaf hier ging het snel en een paar maanden later was Henriette zwanger. Toen ze 5-6 weken zwanger was, ging ze naar het ziekenhuis voor haar eerste echo. Toen kreeg ze de grootste en beste verrassing van haar leven: er klopten twee hartjes. Henriette was zwanger van een tweeling! Ze is nu moeder van een jongen en een meisje van zevenenhalf. Zevenenhalf intense, wilde, verrijkende, veranderende, afwisselende, leuke, liefdevolle en soms vermoeiende jaren.

De beslissing om alleen moeder te worden was gemakkelijk voor Henriette, maar ze heeft heel wat afwegingen gemaakt tijdens dit proces. Moest ze kiezen voor een non-contact of een open donor? Wat als blijkt dat ze niet zwanger kon worden? Hoe is het om zonder vader op te groeien? Hoe gaat de buitenwereld reageren? Hoe vertel je je kinderen dat ze door een donor zijn verwekt

Ondersteuning van aanstaande ouders van donorkinderen

Tegenwoordig heeft Henriette het tot een van haar specialiteiten als psycholoog gemaakt om alleenstaanden en stellen te adviseren bij het krijgen van kinderen met behulp van een donor – gedurende het hele traject, van de bezinningsfase tot de vele fasen van vragen en dilemma’s die je als ouders tegenkomt.

“In mijn werk en door mijn verhaal te delen, hoop ik andere aanstaande ouders te inspireren en hen de moed te geven om de juiste keuze voor hen te maken.” 

Related articles

Check out our donors - all you need is a free account