Het leven als ouder

Zo kunt u de wereld vertellen dat u een alleenstaande moeder bent

Misschien weet u al hoe u met uw kind moet praten over dat het door een donor is verwekt, maar hoe praat u er met vreemden en collega’s over? Psychologe Henriette Cranil geeft haar beste advies voor de gesprekken die komen gaan.

April 03, 2020
9 min. lees tijd
Helle Tyllesen

In uw eentje een baby krijgen is een beslissing die meestal gepaard gaat met een reeks vragen van de mensen om u heen.

Voor sommige vragen zijn er antwoorden. In andere gevallen bent u misschien nog op zoek naar het juiste antwoord. Daarom kan het overweldigend zijn om u open te stellen aan een bredere kring van mensen, volgens Henriette Cranil. Cranil is een psychologe gespecialiseerd in het adviseren van vrouwen en stellen over door een donor geassisteerde conceptie. Tevens is ze zelf moeder van een tweeling verwerkt door een donor.

“Vele alleenstaande moeders vrezen dat ze op vooroordelen zullen stuiten wanneer ze hun beslissing bekendmaken. De meeste van deze vrouwen dromen nog steeds van een tweeoudergezin, maar ze hebben de juiste partner nog niet gevonden en hun biologische klok tikt door. Ik heb nog geen alleenstaande moeder ontmoet die het gevoel had dat de beslissing alleen maar positief was.”

Gelukkig kunt u er met wat voorbereiding voor zorgen dat het onconventionele gezinsverhaal van uw kind geen probleem is.

1. Wees zo open mogelijk, tegen zoveel mogelijke mensen

Wanneer u anderen over uw beslissing vertelt, probeer dan zo eerlijk mogelijk te zijn. Vertel de persoon dat u een spermadonor heeft gebruikt om een kind te krijgen en leg de positieve en negatieve kanten van uw verhaal uit. Geheimzinnigheid maakt het alleen maar moeilijker voor u, uw kind en de volgende generatie kinderen verwerkt door donoren, adviseert Henriette Cranil.

Het kan ook nuttig zijn om het uw collega’s te vertellen, aangezien u als alleenstaande ouder enige flexibiliteit in uw werkschema nodig zult hebben

“Ik pleit voor volledige openheid. Ik weet dat sommigen meer op zichzelf zijn dan anderen, maar probeer zo eerlijk mogelijk te zijn tegen de mensen om u heen. Deel uw kennis en gevoelens om ervoor te zorgen dat niemand iets doorgeeft aan uw kind waar u zich niet prettig bij voelt.”

Deze eerlijkheid geldt zowel voor vreemden als voor mensen die dicht bij uw kind staan, zoals leraren en verzorgers. De ouders van vrienden van uw kind moeten het misschien aan hun kinderen uitleggen, dus betrek hen er ook bij. “Het kan ook nuttig zijn om het uw collega’s te vertellen, aangezien u als alleenstaande ouder enige flexibiliteit in uw werkschema nodig zult hebben”, voegt Cranil eraan toe.

2. Accepteer – en sta toe – dat er kritische vragen zijn

“Hoe kunt u uw kind laten opgroeien zonder vader? Is het alleen krijgen van een kind geen egoïstische beslissing?

Als u open bent over uw situatie, wordt er mogelijk ook raar naar u gekeken. De buitenwereld kan snel oordelen over alleenstaande vrouwen die ervoor kiezen een kind van een donor te krijgen. Sommigen zullen waarschijnlijk hun mening over de kwestie geven zonder dat u hen om hun mening heeft gevraagd. Dat is een uitdagende situatie, maar we moeten een manier vinden om samen te leven met mensen die er andere overtuigingen op na houden dan wij. Dat geldt voor alle kwesties in het leven en deze kwestie is niet anders”, zegt Henriette Cranil.

Probeer antwoorden van tevoren te oefenen en zoek iemand om argumenten op uit te proberen. Denk ook aan het feit dat volledige eerlijkheid een goede verdediging kan zijn tegen critici.

“Probeer de positieve en negatieve aspecten te verwoorden als u met iemand praat die een kritische mening heeft. Kijk vervolgens of dat tot een meer genuanceerde discussie leidt. Zeg dat u niet weet of uw kind een vader nodig zal hebben, maar dat u er met hem of haar er over zal praten en uw beslissing zult uitleggen. De meeste critici zullen onder de indruk zijn als u laat zien dat u in alle opzichten, ook de negatieve, aan het welzijn van uw kind heeft gedacht.”

3. Denk na over wat op de lange termijn het beste is voor uw kind

Uiteindelijk draait mensen vertellen over uw keuze om een alleenstaande moeder te worden geheel om voor uw kind zorgen. UIteindelijk draait het om mensen te vertellen over uw keus om een alleen staande moeder te worden geheel om voor uw kind te zorgen. Kinderen van een donor zullen in hun leven situaties tegenkomen waarin mensen hun afkomst in twijfel trekken. Door mensen voor te bereiden en uw steentje bij te dragen aan het doorbreken van het taboe, maakt u het gemakkelijker voor uw kind.

Daarom moet u telkens als u de drang heeft om uw gezinssituatie geheim te houden, nadenken over waarom. Is het omwille van uw onzekerheden of omwille van uw kind?

Begin bij uw familie en goede vrienden. Help hen het te begrijpen en vertel hen het verhaal en de argumenten waarvan u wilt dat uw kind ze hoort terwijl het opgroeit. Houd hen op de hoogte tijdens het proces. Op die manier vermindert u het risico dat uw kind zich onbegrepen of verkeerd voelt. Als een kind opgroeit met het idee dat er over delen van zijn of haar achtergrond niet mag worden gepraat, kan het dat gevoel van verkeerd zijn of schaamte internaliseren. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kind het gevoel heeft dat alles kan worden besproken.

“Als u kiest voor openheid, zal uw kind in staat zijn om andere mensen dan u om raad te vragen wanneer het oud genoeg is om de afkomst in twijfel te trekken. Op die manier laat u ruimte voor een ander om een belangrijke rol te spelen in het leven van uw kind”, zegt Henriette Cranil.

4. Verhoog en verlaag het niveau van eerlijkheid

Willekeurige mensen die u op vakantie ontmoet, zakenpartners of de caissière in uw plaatselijke supermarkt. Hoezeer u ook open zou moeten zijn tegenover de mensen om u heen, niet iedereen hoeft alles te weten.

“Er is niets mis met het delen van heel weinig informatie of om soms vage antwoorden te geven.

Verlaag het informatieniveau in situaties waarin u niet wilt dat het verhaal bepaalt wie u bent of wanneer u gewoon geen zin heeft om over uw persoonlijke levenskeuzes te praten”, adviseert Henriette Cranil.

“Er is niets mis met het delen van heel weinig informatie of om soms vage antwoorden te geven. Het betekent niet dat de afkomst van uw kind een geheim is”, zegt ze.

5. Werk aan uw onzekerheden

“Voor sommige vrouwen balanceert de keuze om alleen een kind te krijgen tussen een diepe wens en een laatste mogelijkheid, zodat sommige moeders zich ambivalent en wellicht enigszins beschaamd voelen over hun beslissing. Daar is niets mis mee. Maar denk als moeder goed na over het aanpakken van uw onzekerheden, zodat u ze nooit doorgeeft aan uw kind”, zegt Henriette Cranil.

Daarom raadt Cranil u aan uw motieven te onderzoeken als u in sommige situaties niet eerlijk bent. Zorg dat schaamte nooit de reden is om niet open te zijn.

“Probeer bij het bespreken van het onderwerp genuanceerde meningen te geven in plaats van uw besluit uit alle macht te verdedigen. Neem verantwoordelijkheid voor uw keuze en onthoud dat het niet erg is als uw beslissing zowel goede als slechte kanten heeft.”

Als u ondersteuning nodig heeft, kunt u zich aansluiten bij netwerken met andere bewust alleenstaande moeders, waar u uw gedachten kunt delen en uw argumenten kunt toetsen.

6. Begin het gesprek en ga uit van het beste

Als bewust alleenstaande moeder krijgt u te maken met vragen waar tweeoudergezinnen nooit mee te maken krijgen. Maar vaker wel dan niet, krijgt u helemaal geen vragen. Of u ziet mensen onhandig het onderwerp omzeilen of midden in een zin haperen.

Neem verantwoordelijkheid voor de situatie en wees niet bang om het gesprek aan te gaan. In veel gevallen blijven mensen stil omdat ze bang zijn u of henzelf in een lastige positie te brengen. Misschien ontbreekt het hen aan woordenschat – is het nu bijvoorbeeld donorkind, door een donor verwekt of iets compleet anders – en willen ze niet onbeleefd overkomen.

Door het gesprek te beginnen, heeft u de controle over de richting van de dialoog. En door openlijk over uw gezin te praten, geeft u mensen de taal die ze misschien missen. U geeft ook aan dat het geen probleem is om vragen te stellen. Uiteindelijk maken uw moed en openheid de weg vrij voor een gemakkelijker leven voor uw kind en de kinderen die nog zullen komen.

Bronnen

Zoekt u hulp en een gemeenschap van andere SMC-vrouwen? Zoek niet verder.

Internationale bronnen

 

Deense bronnen

Gerelateerde artikelen

Bekijk onze donoren. Het enige wat u nodig heeft is een gratis account.