Fortællinger

Solomor Pia valgte samme sæddonor til alle sine børn

Pia Jensen fra København valgte samme donor til sine børn – og dermed blev Anna storesøster til ikke kun en, men hele to helsøskende. Det kunne lade sig gøre, fordi hun valgte at oprette et depot med donorsæd til mere end ét behandlingsforløb hos sædbanken. Fordelene er blandt andet muligheden for, at dit barn kan få en genetisk bror eller søster.

May 26, 2021
4 min. læsetid
Helle Tyllesen
Pia Jensen på en strand med sin datter

Pia Jensen med sin datter.

Det er tre bestemte, men også smilende små damer, 42-årige Pia Jensen deler adresse med i det indre København. Et sæt skønne rødhårede og enæggede tvillinger, Asta og Alma, på 6 måneder og en stolt storesøster Anna på 4 år. De er biologiske helsøskende, da Pia valgte samme donor til begge graviditeter.

Fertilitetsbehandling og gravid uden besvær

I første omgang var det næsten for let. Efter et par måneder og allerede i andet forsøg blev Pia gravid ved hjælp af inseminering og uden brug af hormoner. Også selve graviditeten, inden Anna kom til verden, var uden det store ubehag. Listen over ønsker til sæddonor var ikke så lang, dog skulle han have et par fællesstræk med Pia: Lyst hår og blå øjne. Hun ville også gerne have en donor, der var højere end hende, hvis muligt. Men ét ufravigeligt krav havde Pia dog: Hun ville have en åben donor.

”Jeg ved, at der ikke er nogle garantier for, at donoren vil mødes med mine børn, men mit fremtidige barn skulle have muligheden for at få mere at vide om sin biologiske far. Hvis hun på et tidspunkt får behov, så er døren i hvert fald ikke lukket. Donor er og bliver aldrig en far, men vil måske alligevel kunne svare på nogle vigtige spørgsmål, Anna måtte have,” siger Pia Jensen.

Valg af sæddonor

Pia talte med familie og venner i forbindelse med valg af donor. Hun brugte et par dage på at tænke over det – og det blev pludselig meget virkeligt, da hun sad og kiggede profilerne i sædbanken igennem. Efter filtrering på udseende og krav om åben donor var der 10 donorer tilbage, som opfyldte kriterierne.

”Det var et fint antal at vælge i mellem. Ellers havde det været uoverskueligt. Jeg ønskede, at barnet lignede mig af udseende, fordi jeg er soloforælder. Mit kommende barn ville i forvejen være anderledes end gennemsnittet.”

Du fortryder aldrig de børn, du får. Vil du have børn, så kast dig ud i det. Og husk at bede om hjælp fra dit netværk.

Al information i donorens profil har Pia printet og gemt. Især den personlige, håndskrevne hilsen, børnebillederne og lydfilen gjorde det mere virkeligt at fornemme mennesket bag profilen.

”At være donorbørn er pigernes virkelighed. Når de engang er blevet store nok og gerne vil vide mere, er jeg klar til at fortælle dem, at der også er flere halvsøskende derude. Jeg har fundet andre familier på Facebook, som har benyttet samme donor. Måske vi kan få glæde af hinanden i fremtiden.”

Genetiske søskende med samme donor

Da Anna var 2,5 år gammel traf Pia endnu en stor beslutning. Pia har selv en yngre søster, som hun har haft et stærkt sammenhold med i barndommen. De er stadig meget tætte. Derfor ville Pia gerne give Anna søskende. Og især gerne genetiske søskende.

Tidligt i forløbet havde Pia undersøgt muligheden for at bruge samme donor og talte med European Sperm Bank i processen vedrørende status og lager.

Det biologiske aspekt betyder mere for nogle end andre. Hvis der ikke havde været mere sæd fra Annas donor, så var mit ønske om at give hende søskende helt klart større, end at det nødvendigvis skulle være med samme donor.

Tiden efter var præget af en større omgang med tre insemineringsforsøg, hormoner og IVF- (reagensglas) behandling. Af samme grund tog Pia et par måneders pause midt i det hele. Hun fik sat æg op tre gange, før der var gevinst. Men så var der til gengæld dobbelt jackpot.

Dobbelt op på lykke efter IVF-behandling

Til scanningen i uge 7 fandt jordemoderen hjerteslag – og en skygge. Graviditeten føltes også helt anderledes, end da hun ventede Anna. Nu døjede Pia pludselig med madlede og udtalt træthed. Der måtte være noget galt, ræsonnerede hun.

I uge 9, en eftermiddag inden Anna skal hentes fra børnehave, får hun vished. Pia er i chok, som hun ligger og kigger på scanningsbilledet med to små blinkende hjerter. Da chokket havde lagt sig, blev Pia fulgt tæt i graviditeten, som det er kutyme med tvillinger. En sensommerdag i 2020 blev Anna storesøster til sine genetiske søstre.

”Det biologiske aspekt betyder mere for nogle end andre. Hvis der ikke havde været mere sæd fra Annas donor, så var mit ønske om at give hende søskende helt klart større, end at det nødvendigvis skulle være med samme donor,” siger Pia Jensen.