Flest donationssteder og bedste åbningstider! Kontakt og lokationer

Sædkvalitet

Normal og god sædkvalitet

Kvaliteten af sæd svinger fra mand til mand og fra dag til dag, og det er helt normalt. Alligevel er det godt at være opmærksom på, hvad der kan være årsag til både midlertidig og permanent nedsat sædkvalitet.

Der findes i dag ingen generel definition på, hvad god sædkvalitet er. WHO har en standard for, hvad normal kvalitet er:

  • Sædvolumen: Min.1,5 ml
  • Total antal af sædceller: 39 mio
  • Koncentration af sæden: 15 mio/ml
  • Progressiv motilitet: 32 % (dvs. antallet af levende celler, der bevæger sig fremad)

 

Kilde: WHO

Er du usikker på din egen kvalitet, kan du få testet din sædkvalitet.

Fertilitet

HVAD ER SÆDKVALITET?

Det kræver kun en enkelt sædcelle at blive gravid, men chancen er større, hvis sædkvaliteten er høj. Det er vigtigt at sædcellerne er mange, sunde og raske og kan svømme af sted til ægget.

Når vi hos European Sperm Bank afgør sædkvaliteten, er der derfor flere parametre, der afgør sædens kvalitet, fx:

  • Antallet af levende sædceller (densitet)
  • Cellernes bevægelighed (motilitet)
  • Cellernes udseende (morfologi)
  • Mængden af sæd i en prøve (volumen)

Her kan du læse mere om sædcellens anatomi.

Sædkvalitet

GODE RÅD

Med nogle simple tiltag kan mænd søge at forbedre deres fertilitet. Det er vigtigt at huske, at disse råd er generelle, og at de skal kombineres med en sund livsstil:

  • Dyrk motion
  • Ryg ikke
  • Spis sundt
  • Få mindst 8 timers søvn hver nat
  • Skær ned på alkohol
  • Undgå stoffer og anabolske steroider
  • Dyrk ikke ubeskyttet sex
  • Bliv regelmæssigt testet for seksuelt overførte sygdomme

Kilde: vidensraad.dk

Ansøg nu

Bliv sæddonor

Ansøg nu

Indtast dit fødselsår

Hvor vil du gerne donere?

Vælg dato for din aftale

Det er vigtigt, at du ikke har udløsning 48 timer inden du afgiver en sædprøve

Vælg et tidsrum

Desværre kan du ikke ansøge om at blive sæddonor

Kontaktinformation

*

*

*

*

*

Sædkvalitet

VED DU NOK OM SÆDKVALITET?

Vi arbejder med sæd hele dagen, hver dag. Sæd interesserer os ikke blot; det er hele vores fundament, og vi arbejder konstant på at forbedre kvalitet, sædtal og sædcellernes overlevelsesrate.

Nye studier viser, at mange mænd generelt ikke ved nok om infertilitet og særligt sæd.

Denne Canadiske undersøgelse af D. Daumler, P. Chan, K.C. Lo, J. Takefman og P. Zelkowitz om 700 mænd viste, ifølge Medical Daily, at deltagerne ”har begrænset viden om de forskellige faktorer, der forbindes med mandlig infertilitet”.

Det lader til, at fertilitet ikke er noget, mænd tænker over, før de en dag får at vide, at de har lav sædkvalitet. Dette sker som regel, når mændene beslutter sig for at starte en familie og oplever problemer med at gøre deres partner gravid.

Hos European Sperm Bank bliver vi ofte kontaktet med spørgsmål om, hvordan mænd kan forbedre deres sædkvalitet. Først og fremmest er nogle mænd blot født med en meget høj sædkvalitet med et højt sædtal.

De fleste mænd har det der kaldes en ’normal’ sædkvalitet, som primært måles ud fra fire parametre: total volumen, sædtal, motilitet og morfologi.

Sædtal

Normalt har man mellem 40 og 250 millioner sædceller pr. milliliter. Sædtal under 10 millioner opfattes som ringe.

Volumen

1,5 milliliter er en normal volume. En meget lav volume indikerer at sædblærerne ikke producerer nok væske, eller at kanalerne er blokerede. Det kan også indikere et problem med blærehalskirtlen.

Motilitet

Antallet af levende sædceller som en procentdel af det totale antal sædceller (bedømt på en 0-100% skala. Mindst 40% bør være motile).

Morfologi

Mindst 4% af sædcellerne bør være normale.

Sædkvalitet

Donorsæd

Donorsæd behandles i laboratorium, hvor de renses og fryses ned til -196 grader. Ikke alle sædcellerne overlever nedfrysningen, og derfor skal sæddonorer have ekstra god sædkvalitet. Hos European Sperm Bank accepterer vi kun donorer med høj sædkvalitet. Når vi modtager en sædprøve, kigger vi på kvaliteten efter oprensning, nedfrysning til -196 grader og optøning.

Vi accepterer kun kandidater, hvis sædprøve efter optøning indeholder 20 mio. levende (motile) sædceller pr ml. Er du en af dem?

Sædkvalitet

Nedsat sædkvalitet

Din sædkvalitet kan være svingende over kortere eller længere perioder. Det er helt normalt. Kvaliteten af sæd er også forskellig fra mand til mand.

Hvad kan medvirke til nedsat sædkvalitet?
I Danmark og mange andre lande har mænds sædkvalitet været dalende de sidste mange år. I 2012 havde tre ud af fire danske mænd nedsat sædkvalitet.

Ved længerevarende sygdom kan sædkvaliteten forringes kraftigt og i nogle tilfælde gøre, at man bliver steril. Derfor kan det i visse tilfælde være en god idé at gemme sin sæd i et sæddepot, inden man påbegynder fx kemoterapi. Hvis du er usikker på din sædkvalitet, kan du få testet din sædkvalitet hos os.

Men selvom du er sund og rask, er der også mange ting, der kan påvirke din sædkvalitet: 

Feber
Feber er en afgørende faktor for, om man har god sædkvalitet. Har man indenfor de seneste 3 måneder haft feber, kan dette have stor indflydelse på sædkvaliteten, fordi sædceller er ca. 3 måneder om at blive dannet og modnet.

Varme
Sædceller er følsomme over for varme og kan ikke overleve længe i høje temperaturer. Selvom kroppen har kompenserende mekanismer såsom svedproduktion og justering af pungens afstand fra varmen, bør følgende undgås:

  • Ophold i sauna
  • Lange, varme bade
  • Solarium og overdreven solbadning
  • Stramme bukser

Alder
Selvom det er muligt for mænd at få børn i en høj alder, nedsættes sædkvaliteten, sædens volumen og sædcellernes motilitet (mængden af sædceller) med alderen.

Hormoner
Anabolske steroider og anden brug af hormoner kan føre til nedsat sædkvalitet. Dog gennemlever kroppen også naturlige hormonelle forandringer, hvilket kan medføre naturlige udsving i sædkvaliteten.

Fødevarer
​For meget kaffe, alkohol og cola kan føre til nedsat sædkvalitet.

Rygning
Tobaksrygning – både cigaretter og cannabis – kan nedsætte sædkvaliteten.

Andre faktorer
Udover ovenstående kan din sædkvalitet også blive påvirket af fx overvægt, stofmisbrug, mangel på eller overdrevet motion, stress og for lidt søvn.

 

Ansøg nu

Bliv sæddonor

Ansøg nu

Indtast dit fødselsår

Hvor vil du gerne donere?

Vælg dato for din aftale

Det er vigtigt, at du ikke har udløsning 48 timer inden du afgiver en sædprøve

Vælg et tidsrum

Desværre kan du ikke ansøge om at blive sæddonor

Kontaktinformation

*

*

*

*

*