Når du bliver sæddonor skal du vælge om du vil være ID release (tidligere kendt som "åben") eller No ID release (tidligere kendt som "anonym") sæddonor. En No ID release donor kaldes også for lukket donor.
Det er vigtigt, at du overvejer denne beslutning, for når du først er optaget som sæddonor, kan du ikke ændre din status. Det vil sige, at du ikke kan skifte fra No ID release til ID release donor eller den anden vej.
Uanset hvilken type du vælger, bør du som sæddonor undgå genetiske databaser såsom 23andMe 24Genetics, da potentielle donorbørn kan registrere sig i samme databaser og således få kendskab til, hvem du er.
Hvad er forskellen?
ID release (åben) sæddonor
Som ID release donor accepterer du, at vi må videregive personidentificerende oplysninger om dig til børnene, når de er blevet myndige, såfremt de ønsker det.
Nogle børn kan ønske at stille dig nogle spørgsmål eller at få kontakt til dig. I de tilfælde vil vi kontakte dig for at høre, om du er villig til dette. Du er ikke forpligtet til at have nogen form for kontakt med børn undfanget med din sæd.
No ID release (anonym) sæddonor
Som No ID release donor - også kendt som non-contact donor - har du valgt, at din identitet ikke må udleveres. Dette betyder, at vi ikke videregiver oplysninger om din identitet til børn undfanget med din sæd.
Bliv sæddonor
Ansøg nu
Indtast dit fødselsår
Hvor vil du gerne donere?
Vælg dato for din aftale
Det er vigtigt, at du ikke har udløsning 48 timer inden du afgiver en sædprøve
Vælg et tidsrum
Desværre kan du ikke ansøge om at blive sæddonor
For at være sæddonor skal man være mellem 18 og 45 år gammel. Den sidste mulige dato for donation er dagen før en donor fylder 46. En donor skal donere i mindst et år, og da tiden til processering og screening af ansøgere skal tages i betragtning, modtager vi ikke ansøgninger, når der er mindre end 15 måneder til ansøgers 46 års fødselsdag. Vi beklager ulejligheden.
Kontaktinformation
At være ID release donor
Hvad kan du forvente?
Størstedelen af vores donorer vælger at være ID release donor. Det skyldes typisk en forståelse for barnets behov for at kende identiteten på sit genetiske ophav.
Som ID release donor forpligter du dig kun til at vi må videregive oplysninger om din identitet til et barn undfanget med din sæd, når vedkommende er blevet myndig. Det vil typisk være dit fulde navn, fødselsdato og sidst kendte adresse. Donorbarnet skal selv henvende sig til os eller det nationale donorregister - i de lande, hvor den slags findes - for at få disse oplysninger.
I nogle tilfælde ønsker donorbarnet mere information om dig, og i de tilfælde vil vi kontakte dig for at høre, om du vil imødekomme dette ønske. Det er kun barnet, der kan anmode om kontakt, ikke forældrene.
Typisk vil donorbarnet bare hilse på dig og høre lidt om, hvem du er. Det kan også være mere konkrete ønsker som en opdateret sygdomshistorik. Kontakten kan tage mange former: korrespondence over email, en telefonsamtale eller et personligt møde. Det kommer an på, hvad du og barnet er godt tilpas med. Du er ikke forpligtet til at have nogen form for kontakt.
Fælles for ID release og No ID release
Ingen faderlige eller juridiske forpligtelser
Ligegyldigt hvad du vælger, indebærer det at være donor ingen faderlige eller juridiske forpligtigelser overfor børnene. Du skal fx ikke betale børnebidrag. På samme måde har hverken barn eller barnets forældre rettigheder overfor dig som donor.
Det er heller ikke muligt eller tilladt for dig som donor at modtage oplysninger om børn, som du er ophav til – eller om børnenes forældre.
Vi stiller den samme mængde information til rådighed på begge typer af donorer. På vores hjemmeside kan personer, der ønsker et barn, således finde en donorprofil med anonymiseret information om den enkelte donor. Fx fysisk udseende, personbeskrivelse, babybillede, sundhedsinformation og familiehistorik.
Hvorfor er der forskel?
Nogle forældre foretrækker sæd fra ID release donorer, fordi det giver barnet mulighed for at lære mere om deres donor, hvis de skulle ønske dette. Andre foretrækker at træffe det valg for barnet ved at vælge en No ID release donor.
Desuden er der lovmæssige krav til sæddonation i forskellige dele af verdenen. I visse lande som fx Tyskland og Storbritannien er det kun tilladt at bruge ID release donorer.