Du kan trygt donere hos os. Se vores COVID-19 forholdsregler: Læs mere

Hvilken type sæddonor skal du være?

Åben eller anonym sæddonor?

Når du bliver sæddonor skal du vælge om du vil være åben eller anonym sæddonor. En anonym donor kaldes også for lukket donor.

Det er vigtigt, at du overvejer denne beslutning, for når du først er optaget som sæddonor, kan du ikke ændre din status. Det vil sige, at du ikke kan skifte fra anonym til åben donor eller den anden vej. 

Hvad er forskellen?

Anonym sæddonor

Som anonym donor - også kendt som lukket donor - vil du blive det, vi kalder en ”non-contact" donor. Dette betyder, at vi ikke videregiver dine oplysninger, og det vil ikke være muligt for børn eller forældre at komme i kontakt med dig.

Åben sæddonor

Som åben donor accepterer du, at vi kan videregive personidentificerende oplysninger om dig til børnene, når de er blevet myndige. Børnene vil herefter have muligheden for at komme i kontakt med dig. Barnets forældre får ikke mulighed for at kontakte dig.

Bliv sæddonor

Ansøg nu

Indtast dit fødselsår

Hvor vil du gerne donere?

Vælg dato for din første aftale

Det er vigtigt, at du ikke har udløsning 48 timer inden du afgiver en sædprøve

Vælg et tidsrum

Desværre kan du ikke ansøge om at blive sæddonor

Kontaktinformation

*

*

*

*

*

At være åben donor

Hvad går kontakten egentlig ud på?

Det er kun barnet, der kan anmode om kontakt, og det kan først ske, når han eller hun er myndig.

Typisk vil det donorbarnet bare hilse på dig, høre lidt om, hvem du er, eller fortælle lidt om sig selv. Kontakten kan fx være et en telefonsamtale, en e-mail eller et personligt møde. Det kommer an på, hvad du og barnet er tilpasse med.

Som nævnt tidligere udleverer vi ikke oplysninger om dig, hvis du vælger at være anonym sæddonor - det, der også kaldes lukket sæddonor. Dermed vil eventuelle børn heller ikke kunne anmode os om kontakt til dig.

Fælles for Åben og Non-contact

Ingen faderlige eller juridiske forpligtelser

Ligegyldigt hvad du vælger, indebærer det at være donor ingen faderlige eller juridiske forpligtigelser overfor børnene. Du skal fx ikke betale børnebidrag. På samme måde har hverken barn eller barnets forældre rettigheder overfor dig som donor.

Det er heller ikke muligt eller tilladt for dig som donor at modtage oplysninger om børn, som du er ophav til – eller om børnenes forældre.

Vi stiller den samme mængde information til rådighed på begge typer af donorer. På vores hjemmeside kan personer, der ønsker et barn, således finde en donorprofil med anonymiseret information om den enkelte donor. Fx fysisk udseende, personbeskrivelse, babybillede, sundhedsinformation og familiehistorik.

Hvorfor er der forskel?

Nogle forældre foretrækker sæd fra åbne donorer, fordi det giver barnet mulighed for at lære mere om deres donor, hvis de skulle ønske dette. Andre foretrækker at træffe det valg for barnet ved at vælge en ikke-kontaktbar donor.

Desuden er der lovmæssige krav til sæddonation i forskellige dele af verdenen. I visse lande som fx Tyskland og Storbritannien er det kun tilladt at bruge åbne donorer.