Veel gestelde vragen over het doneren van sperma

Hieronder lees je de antwoorden op veelgestelde vragen - onze FAQ's. Als je nog andere vragen hebt, kan je altijd contact met ons opnemen door te bellen naar +31 20 262 20 28 of een e-mail te sturen naar ams@donor.europeanspermbank.com

Anonimiteit

Bij de European Sperma Bank kunt u uw sperma niet anoniem doneren. Kinderen die dankzij uw sperma zijn verwekt, krijgen identificerende informatie over u als ze meerderjarig zijn.

Als ID release donor (voorheen bekend als een open donor) stemt u ermee in dat uw identiteit bekend wordt gemaakt aan een donorkind, als het donorkind daarom vraagt en wanneer het kind meerderjarig is. De leeftijd van de kinderen en het soort informatie dat het kind kan krijgen, verschilt van land tot land.

Nee, jouw identiteit is bij ons beschermd. Al het contact vindt rechtstreeks tussen jou en ons plaats. Je persoonsgegevens, zoals resultaten van bloedonderzoeken, kunnen indien nodig doorgegeven worden aan vruchtbaarheidsklinieken en bevoegde nationale autoriteiten.

Spermadonor worden

Vul ons online aanmeldingsformulier in om je eerste afspraak te maken.

Je kunt doneren in onze vestiging in Amsterdam, gelegen aan de Leidsestraat 32B.

Je kunt elke 48 uur na je laatste zaadlozing doneren.

We verwachten van je dat je minstens vier keer per maand doneert.

Wij verwachten van je dat je minstens gedurende 1 jaar doneert. Er is geen maximumperiode, maar de meeste donoren zijn ongeveer 2 jaar actief.

Om spermadonor te worden, moet je tussen de 18 en 45 jaar oud zijn.

De uiterste datum voor donatie is de dag voordat je 46 wordt. Wij verwachten dat je bereid bent om minimaal 1 jaar te doneren. Met het oog op de aanmeldingstijd accepteren wij geen aanvragen als het minder dan 18 maanden duurt voordat je 46 wordt. We verontschuldigen ons voor het ongemak.

Ja, als je vanaf het moment van aanmelding nog minimaal 1½ jaar in Nederland woont kan je donor worden.

Wij houden toezicht op het aantal zwangerschappen om te voldoen aan de geldende wetgeving in verschillende landen. Een donor mag bijvoorbeeld aan niet meer dan 12 gezinnen in Nederland kinderen geven.

Als je de medische voorgeschiedenis van je biologische familie niet kent, kunnen wij je helaas niet in ons donorprogramma opnemen.

Er zijn veel redenen waarom je mogelijk niet in aanmerking komt als spermadonor. De meest voorkomende reden is dat het aantal zaadcellen niet aan onze criteria voldoet. Als je geen bovengemiddeld aantal zaadcellen hebt, kun je geen spermadonor worden. Er zijn echter ook andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je geen spermadonor kunt worden. Je kunt bijvoorbeeld geen spermadonor worden, als:

  • Het aantal zaadcellen te laag is
  • Als jij of een familielid lijdt aan ernstige erfelijke ziekte
  • Je anabole steroïden of drugs gebruikt
  • Je een bloedings- of stollingsstoornis hebt
  • Je seksuele diensten voor geld of drugs verleent
  • Je besmet bent met HIV of hepatitis B of C
  • Je (eerder) bent toegelaten toegelaten als donor bij een andere spermabank
  • • Je geen volledige kennis van je biologische afkomst hebt (dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als jij of je ouders geadopteerd zijn).

Vergoeding

Een donor kan een vergoeding krijgen tot €560 per maand. Je krijgt €40 voor elke goedgekeurde donatie: direct €30 en €10 nadat de donatie gecontroleerd is op soa's en goedgekeurd is. Lees meer over "Waarom sperma doneren"?.

Ja. Je ontvangt de vergoeding per bankoverschrijving en moet zelf je inkomsten opgeven.

Gezondheid

We testen bloed en urine op soa's en sommige genetische aandoeningen.

Ja, als je behandeld en genezen bent.

Ja, we testen voortdurend op soa's, zoals hepatitis die kunnen ontstaan na het zetten van een tatoeage.

Behalve een goede gezondheid zijn er geen fysieke vereisten. Onze donors vertegenwoordigen allerlei mannen met verschillende achtergronden.

Ja, je kunt spermadonor worden bij de European Sperm Bank als je seks hebt gehad met mannen.

Overige

Spermadonoren hebben geen vaderlijke of wettelijke verplichtingen hebben jegens kinderen die het resultaat zijn van hun donaties. Met andere woorden, je betaalt als spermadonor geen kinderalimentatie aan kinderen die met jouw sperma zijn verwekt. Hetzelfde geldt voor de donorkinderen, die geen juridische aanspraken hebben op de donor.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie in “Landelijk standpunt spermadonatie. Specifieke eisen voor spermadonoren”:
“Spermadonoren willen spermadonor zijn vanuit een onzelfzuchtig oogpunt. Spermadonoren zijn niet de wettelijke of sociale vader van het kind dat ontstaat uit behandelingen met donorsperma. Er bestaat geen familierechtelijke band.”

ALS JE VRAGEN HEBT, MAG JE ONS ALTIJD EEN E-MAIL STUREN OF BELLEN.

Bel ons op +31 20 262 20 28 of stuur een e-mail naar ams@donor.europeanspermbank.com