Personlige beretninger

Gravid Michelle Kristensens gode råd: Sådan kom jeg helskindet igennem fertilitetsbehandling

Sundhedsekspert Michelle Kristensen er gravid i sjette måned med et barn, som hun venter med kæresten Pernille Wass. Men vejen hertil har været belagt med sprøjter, IVF-behandlinger og mistede graviditeter. Et særligt mindset hjalp parret igennem den svære tid.

July 10, 2023
6 min. læsetid
Lotte Sørensen
Gravid Michelle Kristensen giver 4 gode råd: Sådan overlevede jeg to års fertilitetsbehandling

Michelle Kristensen har altid gerne villet have børn – men der var altid en grund til at udskyde det, indtil hun fik tjekket sin fertilitet i januar 2021.

Kvinders fertilitet daler markant omkring de 35 år. Michelle var 36 år, og hendes fertilitet var da også lav. Men den var endnu lavere end gennemsnittet for hendes alder.

”Hvis jeg skulle gøre mig nogen forhåbninger om at få børn, skulle jeg starte nu. Hellere i går end i morgen,” lød beskeden.

Det var hendes kæreste gennem et år, Pernille Wass, heldigvis helt med på. De valgte at bruge en sæddonor fra os her i European Sperm Bank og gik efter en donor, der lignede Pernilles søn, som Michelle er bonusmor til.

Tillykke for nu

Herfra gik det stærkt. Donoren blev valgt på en aften, og behandlingen startede, inden måneden var omme.

Da det ikke lykkes at blive gravid efter to insemineringer, gik de videre til IVF-behandling. Det blev til i alt fire ægudtagninger og endnu flere ægoplægninger og to donorskift.

Sekretæren på klinikken sagde: ’Tillykke for nu’. Jeg synes, det var sygt mærkeligt at sige. (...) Men jeg fandt så ud af, hvorfor hun sagde det.

// Michelle Kristensen

Allerede efter anden ægoplægning blev Michelles første graviditet bekræftet med en blodprøve på fertilitetsklinikken. Michelle og Pernille var lykkelige.

”Sekretæren på klinikken sagde: ’Tillykke for nu’. Jeg synes, det var sygt mærkeligt at sige. Det var anden oplægning, og jeg havde læst, at det tager 2,3 forsøg, så det passede lige med statistikken. Men jeg fandt så ud af, hvorfor hun sagde det. De har prøvet det før,” siger Michelle.

I uge 9 gik fosteret til grunde, og Michelle fik en medicinsk abort.

”Det er jo heldigvis ikke noget, der sker for alle. Det sker for 20 procent, så gudskelov at flertallet ikke oplever det her, siger Michelle.

 

Michelle Kristensen har lavet podcasten "You and me, baby" om fertilitetsbehandling. Lyt til første afsnit her: 

Jeg har fundet ro i uroen

Desværre var Michelle mere uheldig end gennemsnittet. Efter yderligere to forsøg blev hun gravid igen. Men det viste sig, at fosteret var så sygt, at hun blev anbefalet at afbryde graviditeten.

”Det var en lussing. Hvorfor skulle jeg være så uheldig? Det var ikke genetik, der gjorde det, det var bare rent uheld,” fortæller Michelle.

Indtil dette tidspunkt havde Michelle bevaret håbet. Nu begyndte hun for første gang at tvivle på, om det nogensinde skulle lykkes at få et barn.

Men Pernille holdt fanen højt, og det hjalp Michelle til at bevare troen.

”Pernille sagde, at hun troede SÅ meget på det. Hun har hele tiden været megaoptimistisk. Det har hjulpet mig ekstremt meget. Hvis hun tror på det, tror jeg også på det,” siger Michelle.

Jeg kommer ikke til at finde 100 procent ro i den her graviditet. Det er bare et vilkår, jeg har accepteret, og jeg har fundet ro i uroen.

// Michelle Kristensen

I dag er det to et halvt år siden, Michelle begyndte at forsøge at blive gravid. Hun er gravid i sjette måned med en sund dreng, der udvikler sig, som han skal. I starten følte hun stadig, at hun var i fertilitetsbehandling. Men efter misdannelsesscanningen, og fordi hun begynder at mærke ham bevæge sig, har hun fået mere ro på.

”Før når folk har sagt tillykke, har jeg haft virkelig svært ved det. Så har jeg lyst til at sige ’Tillykke for nu’. Vi skal jo lige vide, at det faktisk bliver til noget, det her. Jeg kommer ikke til at finde 100 procent ro i den her graviditet. Det er bare et vilkår, jeg har accepteret, og jeg har fundet ro i uroen,” siger Michelle.

Det lykkedes hende at komme igennem det komplicerede fertilitetsforløb med forstanden i behold. Det skyldes ikke mindst disse fire råd, hun gerne vil dele med dig, der går igennem et lignende forløb:

Michelle Kristensens råd til dig, der er i fertilitetsbehandling

  1. Ændr dit mindset om sprøjterne
    ”I starten var jeg skidesur og havde ondt af mig selv, og jeg havde mega nåleskræk.
    Men op til anden ægudtagning tænkte jeg, at jeg bliver nødt til at ændre mit mindset, ellers bliver jeg en idiot at være sammen med for resten af familien. Så jeg begyndte at se det som supersprøjter med den reneste powereliksir i, som jo også er det, der er. Jeg følte mig så sej, og jeg prøvede virkelig at rose mig selv, når jeg havde banket dem ind i maven. Du gjorde det igen!
    Det er det, der har gjort, at jeg kunne komme igennem fire ægudtagninger og ikke set det som et helvede på jord.”
  2. Tal om det
    ”Jeg har talt meget med min familie, Pernille og nogle veninder. Og i og med, at jeg har lavet enormt mange interviews, er det blevet bearbejdet så godt, at jeg også er ved at være færdig med at snakke om det. Det er et kapitel, der kan lukkes. Men hvor har det været godt for min hjerne, at det hele er kommet ud, og at jeg forhåbentlig også kan give et lille håb til dem, der er i det.
    Så snak om det. Det er ikke et tabu, vi er så mange, der er i det. Vores biologi er forskellig og det er ikke vores egen skyld.”

  3. Bliv ikke alt for restriktiv
    ”De gange, jeg slappede allermest af med, hvad jeg spiste, og hvordan jeg levede, var også de gange, det lykkedes at blive gravid. Så slap af i stedet for at gå helt fanatisk til værks. For det hæmmede mig endnu mere i mit sociale liv.
    Jeg har tidligere været på mange ekstreme kure, og det hænger mig langt ud af halsen.
    Så med mindre, at du synes, at det er rart at føle, at du selv kan gøre noget ved at spise en restriktiv kost, og at det giver dig overskud, så lad være.”

  4. Udnyt pauserne til at pleje dit parforhold
    ”Hvis du har en partner, så udnyt de pauser, der kommer, til at pleje jeres parforhold, uanset om det er selvvalgte pauser eller ej. Fertilitetsbehandling styrker jo ikke ligefrem et parforhold, måske bortset fra de første måneder. Herefter begynder det virkelig at slide mentalt. Så tag på nogle weekendture, tag væk fra det hele og bare vær jer.”

Michelle Kristensen er i et betalt samarbejde med European Sperm Bank. Følg hende på Instagram her.