Råd og vejledning

Guiden til dit fertilitetsforløb med donorsæd

Beslutningen er taget. Du har valgt at benytte en sæddonor for at blive gravid. Men herfra har du måske stadig en masse spørgsmål, og fertilitetsforløbet kan virke overvældende. Vi guider dig her til de syv vigtigste trin i processen frem mod behandling og beslutningerne, du skal tage undervejs.

February 28, 2022
8 min. læsetid
Julie Paulli Budtz

Trin 1. Undersøg, hvor du kan få fertilitetsbehandling

I mange lande har din civilstatus og/eller seksuelle orientering stadig indflydelse på, om du kan modtage fertilitetsbehandling. Men i Danmark har enlige kvinder såvel som lesbiske og heteroseksuelle par alle fuld adgang til fertilitetsbehandling. De fleste starter processen hos egen læge, hvor de får en henvisning til fertilitetsbehandling i offentligt regi.

Din eller jeres adgang til fertilitetsbehandling afhænger af alderen på kvinden, der skal behandles. I Danmark må kvinder ikke blive behandlet af offentlige fertilitetsklinikker efter de er fyldt 41 år. For private klinikker er aldersgrænsen 46 år. 

Hvis du er i et heteroseksuelt forhold, skal I som regel igennem et udredningsforløb, inden I bliver tilbudt fertilitetsbehandling. Typisk kan et par blive henvist til udredning for infertilitet, hvis de regelmæssigt har forsøgt at blive gravide i et år uden held. Men der kan være særlige regler, der gør sig gældende for jeres situation. Du kan finde de opdaterede retningslinjer her.

Hvis du gerne vil kende dine muligheder for fertilitetsbehandling i et andet land end Danmark, så giver denne oversigt fra Fertility Europe et godt overblik over lovgivningen i europæiske lande.

Trin 2. Kontakt sædbanken og få et overblik

Vi anbefaler altid kunder at kontakte os tidligt i forløbet. Det er en god idé, fordi:

  • Der er mange begreber og udtryk, man skal sætte sig ind i, når man skal gennem et fertilitetsforløb med donorsæd. Området er præget af en masse krav, lovgivning og retningslinjer, og det kan - helt forståeligt - virke uoverskueligt. Vi kan hjælpe dig med at oversætte begreber og rådgive dig i processen. 
  • Valget af sæddonor kan være overvældende, vi hjælper mange af vores kunder med at finde den rette donor. Hvis din ønskede donor ikke er tilgængelig, kan vi hjælpe dig med at finde en lignende donor.
  • Nogle landes lovgivning kræver, at fertilitetsklinikker godkender ordren og forsendelsen, før vi må afsende sæden på grund af importtilladelse. Det tager tid at få papirarbejdet på plads.

Vi er her for at hjælpe dig og vi er tilgængelige på chat, telefon eller mail, hvis du har spørgsmål. 

Trin 3. Find en fertilitetsklinik

Fertilitetsklinikker og sædbanker er i de fleste tilfælde to separate virksomheder. Selvom nogle fertilitetsklinikker også driver en sædbank, samarbejder langt de fleste klinikker med en specialiseret sædbank som os, fordi der er mange tunge lovgivnings- og dokumentationskrav forbundet med at drive sædbank. Så når du skal i gang med fertilitetsbehandling, skal du som regel finde både en klinik og en sædbank, som du føler dig tryg ved.

Vores råd til at finde en fertilitetsklinik er:

  • Tal gerne med flere fertilitetsklinikker for at få et indtryk af, hvad de hver især tilbyder og hvor du føler dig bedst tilpas.
  • Vælg en fertilitetsklinik, som du har tillid til. Det er vigtigt, at du føler, at de tager sig god tid til at besvare dine spørgsmål. Hvis din mavefornemmelse er forkert, så vælg et andet sted.
  • Gør det bekvemt for dig. Medmindre du rejser til udlandet for at få behandling, kan det være en fordel for dig at vælge en klinik, som ligger tæt på din bopæl og med fleksible åbningstider. Det er praktisk, at du f.eks. kan planlægge behandling før eller efter arbejde eller i weekenden.
  • Undersøg også om klinikken har venteliste, eller om du kan komme i gang med fertilitetsbehandlingen, når det passer dig.

 

Vi rådgiver dig gerne og kan anbefale en fertilitetsklinik i nærheden af dig, hvis du kontakter os.

Trin 4. Vælg din sæddonor

Hvis du bliver behandlet i Danmark, kan du selv vælge din sæddonor. Du kan se udvalget af donorer online og læse om diverse fysiske karaktertræk som f.eks. højde, vægt, øjen- og hårfarve og andre baggrundsoplysninger.

Det kan være overvældende at skulle vælge mellem de mange profiler, og vi anbefaler derfor, at du udvælger to-tre kriterier, som er vigtigst for dit valg. Skal han f.eks. ligne dig eller din partner? Eller er hans uddannelse vigtig for dig?

Derudover anbefaler vi følgende:

  • Sørg for at lave en liste med flere sæddonorer. Vælg ikke kun én. Du kan opleve, at du skal vælge en ny donor undervejs i dit forløb, fx hvis din klinik anbefaler dig at skifte donor efter en række mislykkede behandlinger, eller hvis der ikke er flere sædstrå fra den donor, som du først er blevet behandlet med.
     
  • Opret et sæddepot hos os, så du har sædstrå nok til flere behandlinger. Så undgår du, at der pludselig ikke er flere sædstrå fra din fortrukne donor. Et sæddepot er også en god ide, hvis du går med tanker om biologiske helsøskende til dit første barn engang i fremtiden.

Vil du gerne have mere end et barn og bruge samme donor? Så er det en god ide at oprette et sæddepot med sædstrå fra din fortrukne donor.

Trin 5. Overvej at screene dine egne gener

Vores sæddonorer er blevet grundigt screenet for en række sygdomme inden de blev godkendt, men dine gener spiller også en rolle ift. den potentielle graviditet. For selvom man selv er sund og rask, er vi allesammen bærere af genetiske sygdomme, som kan gøre vores børn syge. I mange tilfælde arver barnet en genetisk sygdom, fordi kvinden og manden begge bærer sygdommen i deres gener.

Derfor kan det være en god idé at for dig - eller din partner, hvis det er hende, der skal bære barnet - at få screenet dine egne gener. 

Testen hedder GeneXmatch, og den sammenligner dine gener med sæddonorens gener for at se, om I bærer den samme sygdom i jeres arvemasse. Vi screener for 400 forskellige sygdomme, så du får en øget tryghed ved dit valg af donor.

Processen er enkel. Du skal bare sende os en spytprøve, så klarer vi resten. Du kan læse mere om GeneXmatch her

Trin 6. Køb af donorsæd

Hvis det er første gang, du skal købe donorsæd, er der mange nye udtryk at forholde sig til. Især to begreber kræver lidt forklaring.

 

Sædstrå

Vi opbevarer donorsæd i små plasticrør kaldet sædstrå. Andre sædbanker benytter i stedet såkaldte ”vials”, nogle lidt større beholdere, til formålet. Du skal bruge ét sædstrå per behandling uanset typen af fertilitetsbehandling, du skal have.

Det sker tit, at en donor pludselig ikke er tilgængelig længere, og vi ved ikke, hvornår han donerer igen. Overvej derfor at købe sædstrå til flere behandlingsforsøg, så du har nok til hele dit forløb.

 

Pregnancy Slot

I mange lande skal du også købe et ”pregnancy slot.” Et pregnancy slot sikrer dig retten til at bruge en given donor til at stifte din familie - og til at få flere børn med sæd fra samme donor, hvis du ønsker det. 

Lovgivningen i de fleste lande specificerer, hvor mange familier en donor maksimalt må bidrage til i det pågældende land. Pregnancy slots er således et redskab til at sikre, at de nationale grænser ikke overskrides.

Hvis dine behandlinger med en given sæddonor ikke lykkes, kan du overføre dit Pregnancy slot til en anden donor, forudsat at han ikke har nået grænsen for antal familier i dit hjemland.

Vær opmærksom på, at du med et Pregnancy slot ikke er garanteret, at din valgte sæddonor har sædstrå tilgængelig. Vi råder dig derfor til at oprette et sæddepot og købe flere sædstrå samtidig med, at du køber et Pregnancy slot.

Trin 7. Pas på dig selv i processen

Nogle bliver gravide i første forsøg – andre venter i flere år, før de står med en positiv graviditetstest i hånden.

Det er en god ide at være forberedt på at det kan tage tid at blive gravid og også, at du og/eller din partner kan blive følelsesmæssigt udfordret i denne periode. Det er meget forskelligt, hvordan man reagerer, og det er vigtigt ikke at gå alene med sine følelser.

Vi anbefaler, at du laver en plan for, hvad du vil have tiden til at gå med i ventetiden. Hvad er meningsfyldt for dig? Og har du nogle, du kan dele dine tanker med? Der findes flere netværksgrupper på nettet, og organisationer som Videnscenteret Fertility Care tilbyder forløb til at støtte dig undervejs. 

Vejen til at stifte familie kan være kort, lang, snoet og alt indimellem. Derfor er det allervigtigste, at du husker at være god ved dig selv undervejs. Og har du brug for mere støtte eller rådgivning er vi altid klar til at hjælpe dig. Vi giver gode råd til at håndtere processen her på bloggen