Kundeberetninger

Jo og Viv rejste til udlandet for at få fertilitetsbehandling

Ægteparret Jo på 25 år og Viv på 29 år bor i Polen, hvor det ikke er tilladt for LGBTQ+personer at adoptere eller få børn ved hjælp af fertilitetsbehandling. Jo og Viv var derfor på noget af en rejse, både mentalt og geografisk, før de endelig kunne byde lille Ivy velkommen i familien.

December 13, 2022
7 min. læsetid
Matilde Hansen

Parret mødte hinanden for fem år siden i London, hvor Viv fra Portugal arbejdede med Human Resources, og Jo fra Polen var ved at færdiggøre sine musikstudier. De var begge på jagt efter et storbyeventyr, og så ville skæbnen, at de endda også mødte kærligheden. Efter et års tid som kærester vidste de, at de gerne ville stifte familie sammen en dag.

Homoseksuelle par må ikke modtage fertilitetsbehandling i Polen

Det gik dog hurtigt op for Jo og Viv, at dét projekt var umuligt i London. Dels på grund af de generelle leveomkostninger og dels fordi de gerne ville være tættere på familien. I Polen ville de have Jos familie inden for rækkevidde, og her ville de kunne købe et hus. Med andre ord: De perfekte rammer for det familieliv, de drømte om.

Parrets planer om at flytte til Jos hjemland endte med at blive fremskyndet af corona. Da pandemien ramte, flyttede Jo og Viv til Polen for at undslippe COVID-tilværelsen i London. Tanken var at det skulle være en midlertidig løsning, men de faldt hurtigt til i deres nye rammer og indså, at de var klar til at få et barn.

Når vi går tur med barnevognen, bliver jeg helt sikkert betragtet som en veninde eller søster, for forbipasserende kan slet ikke forestille sig noget andet.

// Jo

I Polen har homoseksuelle ikke samme rettigheder som andre borgere, når det handler om at stifte familie. Jo og Viv nævner det konservative styre i landet, som hylder traditionelle familieformer, og at katolicismen også præger samfundet. Et eksempel: Viv og Jo er gift, men deres ægteskab er ikke juridisk anerkendt. Og nu, hvor Ivy er kommet til verden, er situationen den, at kun Viv, som bar barnet, officielt er Ivys mor. Jo er derimod ikke anerkendt forælder.

”Når vi går tur med barnevognen, bliver jeg helt sikkert betragtet som en veninde eller søster, for forbipasserende kan slet ikke forestille sig noget andet,” siger Jo på en internetforbindelse fra deres hus i Vestpolen, mens hyggelige babylyde i baggrunden smelter ind i samtalen.

Muligheder for fertilitetsbehandling i udlandet?

Efter at være kommet på plads i Polen stod parret nu med nøglerne til deres nye hus. Samtidig indså de dog, at det ikke var muligt for dem at få fertilitetsbehandling i deres nye hjemland. Reglerne for fertilitetsbehandling i Polen tillader hverken IUI, IVF eller anden form for behandling af par af samme køn. De overvejede kortvarigt at benytte en donor fra det private marked. Men det føltes ikke sikkert, og de stolede ikke på donorerne.

Så den store research gik i gang. For hvad var deres muligheder? Jo husker, at hun på sit modersmål - polsk - forsøgte at google fertilitetsbehandling som lesbisk eller alenemor. Antal resultater? Nul.

Hvis det var muligt for dem, så må det også være muligt for os.

// Jo og Viv

Spørgsmålene stod ellers i kø. For hvad er fertilitetsbehandling, og hvordan foregår det? Hvor mange forsøg skal der til, er der lang ventetid på fertilitetsklinikkerne - og hvilke reger for fertilitetsbehandling er der i udlandet? Og hvad er prisen for fertilitetsbehandling?

Jo og Viv brugte timevis på at blive klogere på alle deres spørgsmål. I researchen faldt de over European Sperm Bank. Og læste udtalelser fra kvinder med polskklingende navne på hjemmesiden og tænkte ”hvis det var muligt for dem, så må det også være muligt for os.” Men med adresse i Polen - og lovgivningen taget i betragtning - hvordan ville det så være muligt at benytte donorsæd fra en sædbank?

Valget af sædbank

Jo og Viv besluttede sig for at kontakte European Sperm Bank og fik klar besked: Det var ikke muligt at blive fertilitetsbehandlet i Polen, og det var heller ikke muligt at få donorsæd sendt til deres hjemadresse. Så løsningen blev at få behandling i udlandet med donorsæd fra en sædbank. Jo og Viv pløjede sig gennem stakkevis af artikler og blogindlæg, indtil de var klar til at beslutte hvilken sædbank, de ville bruge.

”Vi valgte European Sperm Bank, fordi deres website både er meget grundigt og lettilgængeligt. Alle medarbejdere talte engelsk og skriftlig information var også på engelsk. Det første billede vi så, var to kvinder, der holder hinanden i hånden med et pridearmbånd på håndleddet. Så vidste vi, at vi var havnet det rigtige sted. Vi følte os trygge,” siger Viv og fortsætter:

”I Polen undgår man så vidt muligt at nævne, at man er homoseksuel. Her var der et website, som åbent viser, at de støtter og hjælper alle familieformer. Det betød virkelig meget. For det var i forvejen en meget kompleks og følelsesmæssig rejse, vi var på vej ud i.”

Parret nævner endnu en grund til, at valget faldt på European Sperm Bank: den fulde adgang til samtlige donorprofiler (i de lande, hvor fulde donorprofiler er tilladt).

IUI-behandling i udlandet

Med sædbank i hus, hvilket land skulle de så vælge, at selve fertilitetsbehandlingen skulle foregå i? European Sperm Bank sendte en liste til parret med potentielle lande. Danmark, Tyskland og Portugal var blandt mulighederne.

Jo og Viv endte med at blive insemineret på en fertilitetsklinik i Danmark. De valgte Danmark af forskellige årsager: Det var let for dem at komme til Danmark med fly, de har venner i København, og det var vigtigt for dem at være i et land, hvor de rent faktisk blev set som et reelt par.

Nu var beslutningen om sædbank og fertilitetsklinik truffet, men der fulgte stadig en række bekymringer:

For hvordan er det at være gravid og samtidig rejse med det stress, der naturligt følger med? Klimaet i Danmark er til den, mildt sagt, kolde side - kunne det have indflydelse på succesfuld behandling? Ville de kunne forudse cyklus og ægløsningstidspunkt? Ville det være muligt at booke flyafgange og tid på fertilitetsklinikken til det helt rigtige behandlingstidspunkt? Hvad er chancen for at blive gravid med insemination?

”Vi havde så mange spørgsmål og bekymringer. Men vi konkluderede, at hvis vi worse case stod i en situation med tidligere ægløsning, så ville vi kunne flyve til Danmark meget hurtigt. Det havde ikke være muligt fx i Portugal grundet få flyruter. Det var endnu et argument for at vælge Danmark.”

Det var et meget positivt forløb. Vi forventede slet ikke, at alt ville gå så smooth. Alt var så let, da vi først gik i gang.

// Jo

Heldigvis blev parret gravide i første forsøg og tilbragte kun én uge i København alt i alt. Trods al grundig planlægning blev de alligevel udsat for en uforudset hændelse, og her kom deres valg af behandlingsland som en meget stor gevinst:

”Vi stod i Gdansk søndag aften og fandt pludselig ud af, at Viv havde ægløsning. Panik! Det skulle først være sket om onsdagen. Sæden var allerede ankommet til fertilitetsklinikken, og heldigvis var personalet meget fleksible. Vi skyndte os afsted og fik fremrykket vores aftale. Det var et meget positivt forløb. Vi forventede slet ikke, at alt ville gå så smooth. Alt var så let, da vi først gik i gang,” siger Jo.

Vi vil gerne vise verden, at vi er en hel normal familie med et barn. Vi synes, det er vigtigt at være i Polen og formidle om vores hverdag.

// Jo og Viv

”Vi vil gerne dele information om fertilitetsbehandling – og give håb”

Parret er meget bevidste om – og giver stor udtryk for – deres taknemmelighed over, at Ivy nu er kommet til verden. Samtidig er det essentielt for dem at dele information om fertilitetsbehandlinger og udbrede budskabet om andre familieformer i Polen. Derfor startede de deres Instagramkonto og YouTube-kanal.

”Vi vil gerne vise verden, at vi er en hel normal familie med et barn. Vi synes, det er vigtigt at være i Polen og formidle om vores hverdag. Det er hverken en synd eller kriminelt at være homoseksuel. Nogle af vores følgere skriver, at de slet ikke vidste, at det var muligt at leve som lesbisk familie i Polen. Mange har givet helt op. Derfor er det vigtigt for os at formidle vores historie. At fortælle, at der er håb.”

Parret understreger dog også, at de aldrig har følt sig utrygge i deres hjemby. De har oplevet stor støtte fra deres familie, og de læger og sygeplejersker, som har krydset deres vej i forbindelse med graviditet og fødsel i Polen har også behandlet dem respektfuldt. Jo og Viv fortæller, at deres arbejdspladser er en del af internationale koncerner, hvor tolerance er i højsædet, hvilket også er en fordel i deres hverdag.

”Vi er meget lykkelige. Vi har fået en sund baby, og vi kunne ikke forestille os en anden donor eller en anden datter. Hvis det bliver for svært for Ivy i fremtiden i Polen med to mødre, så flytter vi. Det allervigtigste er Ivy og at opfostre hende i et trygt miljø.”

Jo og Vivs gode råd til LGBTQ+par i fertilitetsbehandling:

  1. Få vejledning af fagpersoner
    Graviditet skal være sikker både for den, der er gravid, og for barnet, så det er vigtigt at drøfte dine planer med en læge og evt. lave livsstilsændringer. Du kan også få gode anbefalinger til kosttilskud mv.
  2. Research! Research! Research!
    Det er afgørende, at du træffer dine beslutninger på et informeret grundlag. Kontakt sædbanker, fertilitetsklinikker og fagfolk for at få svar på dine spørgsmål. Læs om fertilitetsbehandlinger og lovgivningen i dit hjemland.
  3. Vælg sædbank og fertilitetsklinik tidligt i processen
    Du bør vælge både sædbank og fertilitetsklinik så tidligt som muligt. De vil kunne hjælpe med at besvare spørgsmål eller problemer, der måtte dukke op undervejs. Husk, at du skal føle dig støttet, hørt og tryg.
  4. Følg relevante Instagram-konti
    Støtte og fællesskab er afgørende. Fertilitetsbehandling kan være en lang proces, og du har brug for al den støtte, du kan få. Der er mange profiler på sociale medier, som støtter og giver gode tips og råd. Du er ikke alene!
  5. Slap af og pas godt på dig selv
    Træk vejret, meditér, gå en tur. Lav ting, der får dig til at slappe af. Fertilitetsbehandling kan være stressende, så glem ikke at være omsorgsfuld mod dig selv. Du gør det fantastisk!

Følg Jo og Viv her:

Instagram

YouTube

@joandviv har et betalt samarbejde med European Sperm Bank.