Gidsen

6 tips: Hoe kies je de spermadonor die bij jou past?

Een spermadonor kiezen voor jouw zwangerschap kan aanvoelen als een belangrijke beslissing. We hebben onze beste tips op een rijtje gezet om je te helpen bij jouw keuze.

October 06, 2023
5 min. lees tijd
Lotte Sørensen

Het kiezen van een spermadonor is een belangrijke beslissing. Je kunt jezelf dus gemakkelijk nogal wat druk opleggen om de perfecte keuze te maken. Maar vergeet niet: perfectie bestaat niet als het om mensen gaat, en onze donoren zijn stuk voor stuk mensen. Gelukkig zijn wij er met onze bijna 20 jaar ervaring zeker van dat je van je kind zult houden, ongeacht je keuze.

Houd dit in je achterhoofd, terwijl je hier ons beste advies leest om de perfecte donor te vinden die bij jou past.

1. Kies een paar eigenschappen die jij belangrijk vindt

Wij raden je aan om drie eigenschappen te kiezen die jij belangrijk vindt. Misschien vind je opleiding of persoonlijkheid belangrijk of wil je dat de donor een bepaald uiterlijk heeft?

De donorprofielen bevatten veel informatie. Als je je focust op elk klein detail, dan zul je je al snel overweldigd voelen. Door je prioriteiten af te bakenen, hoef je niet te veel tijd te besteden aan zaken die er voor jou niet toe doen.

2. Raak niet in de stress van het medisch dossier van de donor

Al onze donoren zijn gezond. We hebben hen stuk voor stuk grondig gescreend op de meest voorkomende erfelijke ziekten en seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is echter erg onwaarschijnlijk dat je een donor vindt die helemaal geen medische aandoeningen in zijn familie heeft. Iedereen wordt immers wel eens ziek.

Dit is heel normaal. Na aanmelding maakt ons medisch team een gedetailleerde analyse van de betreffende persoon. Ook bekijken ze de medische familiegeschiedenis om op basis van al deze informatie te beoordelen of er een risico bestaat dat een ernstige aandoening wordt doorgegeven aan het kind. Ons screeningsproces is zó grondig dat slechts 7-9% van de aanmeldingen wordt goedgekeurd om donor te worden.

In de onderstaande video legt onze klinisch geneticus uit hoe wij de medische geschiedenis van de donorkandidaat en zijn familie bekijken.

Als er in jouw familie ernstige aandoeningen voorkomen, dan is dat een goede reden om speciale aandacht te schenken aan de medische geschiedenis van een donor. Als je al weet dat jij drager bent van een genetische aandoening, dan raden wij je aan om gebruik te maken van onze gratis service Known Carrier Match. Het laboratorium vergelijkt jouw genen met de genen van de donor om er zeker van te zijn dat hij geen drager is van dezelfde aandoeningen.

3. Met Photo Match kun je een spermadonor zoeken die op jou of je partner lijkt

Of je nu een heteroseksueel stel bent dat worstelt met onvruchtbaarheid van één van de partners, een ambitieuze solomama of een LGBTQ+ stel: je kunt overwegen om voor een donor te kiezen die lijkt op iemand die je kent – misschien op jezelf of op een familielid of je partner.

Daarvoor hebben wij de gratis service Photo Match ontwikkeld. Upload een foto van een persoon en vind donors die op deze persoon lijken.

4. Maak een shortlist met enkele donoren in plaats van er slechts één te kiezen

Soms moet je tijdens je vruchtbaarheidsproces van donor switchen. Als je bijvoorbeeld meer behandelingen nodig hebt dan verwacht, waardoor je spermarietjes op zijn en er op dat moment niet meer beschikbaar zijn van de donor van jouw voorkeur. Dit kan heel lastig zijn als je je zinnen op één bepaalde donor hebt gezet.

Om dit te voorkomen raden we je aan om een shortlist te maken van donoren die je leuk vindt. Dan heb je een plan B en C achter de hand en hoef je niet opnieuw te zoeken naar een donor.

5. Beslis of je wilt dat je kind de identiteit van de donor te weten komt

Bij de European Sperm Bank bieden we ID release donoren and No ID release donoren. Alle informatie in het donorprofiel is hetzelfde – het enige verschil is dat als je een ID release donor kiest, je kind desgewenst de naam van de donor te weten kan komen als hij of zij meerderjarig is.

Houd er rekening mee dat sommige landen maar één type donatie toestaan. In het Verenigd Koninkrijk zijn bijvoorbeeld alleen ID release donoren toegestaan.

Ongeacht je keuze: wij raden je aan om van jongs af aan open te zijn ten opzichte van je kind over zijn of haar afkomst. Lees hier onze uitgebreide gids over hoe je met je kind op elke leeftijd kunt praten over donorconceptie.

6. Accepteer dat je niet alles onder controle hebt

De donor levert 50% van de genen van je kind. De rest is afkomstig van jou. Toch slaan sommige eigenschappen een generatie over. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de neus van je kind die misschien niet precies op die van jou of je donor lijkt. We kennen allemaal wel mensen die niet erg op hun ouders lijken of heel andere talenten hebben. Dit vergeet je echter gemakkelijk als je op zoek bent naar een geschikte spermadonor.

Er is geen magisch recept voor het kiezen van je donor, en net als in het leven is niemand perfect. Als je eenmaal het aantal potentiële donoren hebt verkleind, vertrouw dan op je instincten en maak de keuze die voor jou goed voelt.
Vergeet dit niet: ongeacht welke donor je kiest, je zult zeker van je kind houden!

Vind je het nog steeds lastig om een spermadonor te kiezen?

Wij helpen je heel graag. Boek een gratis vruchtbaarheidsconsultatie met één van onze competente en empathische adviseurs.