Tre podcasts, der gør dig til en bedre forælder til dit donorbarn
Som forældre hjælper vi vores børn med at håndtere mange aspekter af livet - fra hvordan man binder sine snørebånd til hjertesorger. Hvis du er forælder til et donorbarn - eller overvejer at gå den vej - vil du også hjælpe dit barn med at forstå sin baggrund som donorundfanget. Vi har fundet de bedste podcasts om emnet, så du har en bred viden at tale ud fra.
You Look Like Me
Den engelske journalist Louise McLoughlin, som også er donorbarn, dykker ned i de hemmeligheder og opdagelser, som desværre kendetegner nogle donorbørns liv - særligt dem, der blev undfanget i 80erne og før, hvor læger anbefalede forældrene at holde donorophavet hemmeligt for barnet. Undervejs i podcasten forsøger Louise McLoughlin at finde sine donorhalvsøskende.
Den seks episoder lange podcast har fået femstjernede anmeldelser. Nogle af de ord, lytterne knytter til podcasten, er bl.a. ”ærlig, rørende og tankevækkende”, ”essentiel for forældre til donorbørn” og ”en kompleks historie formidlet med mod og hjerte.”
Du skal lytte til den, fordi:
Podcasten er velproduceret og interessant, fordi den giver et indblik i værtens egne oplevelser med at være donorbarn – set fra et voksenperspektiv. Louise McLoughlin væver derudover også andre donorbørns oplevelser ind i podcasten.
”You Look Like Me” berører emner som identitet og vigtigheden af at kende den sande historie om ens baggrund. Podcasten advarer dermed også om risikoen ved, at donorbørn først meget sent i livet får kendskab til deres baggrund, fx ved at benytte sig af DNA-databaser.
Et kernebudskab er, at forældre og fremtidige forældre til donorbørn kan have stor gavn af at lytte til donorbørns oplevelser med at være donorundfanget, så forældrene kan støtte deres barn bedst muligt. Da Louise McLoughlin selv fik nyheden overbragt som teenager, talte hendes forældre ikke om det de næste to år. Tavsheden påvirkede hende så meget, at hun til sidst var i tvivl om, hvorvidt samtalen havde fundet sted. Pointen er, at man som forælder kontinuerligt bør vende tilbage til emnet undervejs i barnets opvækst, så barnet kan reflektere over det efterhånden som det vokser op.
Find og lyt til podcasten ”You Look Like Me” på alle gængse podcastplatforme, fx på Spotify.
Three Makes Baby
I denne podcast, som sætter fokus på fertilitet, familie og gener, er det en fagperson, som står bag. Nemlig psykoterapeut Jana Rupnow med speciale i fertilitet, adoption og donorundfangelse. Podcasten er samtidig også den absolut længste podcast på vores liste målt på antal afsnit, for der er hele 62 episoder at kaste sig over. Udover at være terapeut og forfatter, ved Jana Rupnow hvad det vil sige at være en del af en ikke-biologisk familie, idet hun selv både er adopteret og mor til et adoptivbarn.
Du skal lytte til den, fordi:
Podcasten indeholder masser af faglig viden, bl.a. til at forstå barnets udvikling og behov på forskellige tidspunkter i dets opvækst. ”Three Makes Baby” har fokus på kommunikation og giver som eksempel, at nogle forældre til donorbørn finder det skamfuldt at fortælle børnene sandheden. Pointen er, at barnets behov altid skal komme før forældrenes.
Podcasten tager modigt fat om de svære emner – for hvordan håndterer du det, hvis dit barn føler vrede over at være donorbarn? Eller hvis det savner at have en far? Et vigtigt budskab er også, at man som forælder til et donorbarn må arbejde på at komme sig over skammen og sorgen ved at være infertil, så man ikke risikerer at give følelsen af skam videre til sit barn. Eller så man ikke hemmeligholder sandheden om barnets tilblivelse, fordi det er for skamfuldt eller ubehageligt at tale om.
Find og lyt til podcasten ”Three Makes Baby” på alle gængse podcastplatforme, fx på Spotify.
Half of Me
Bag podcasten ”Half of Me” står kvinden Ally, som beskriver podcasten således: ”Den 4. januar 2019 opdagede jeg, ved hjælp fra et DNA-website, at jeg var donorbarn. Siden da har jeg opdaget, at jeg har mindst 14 donorhalvsøskende og én donor som genetisk består af halvdelen af mig.”
Podcasten er Allys opdagelsesrejse, hvor hun i 27 afsnit undersøger, hvilken rolle biologiske relationer spiller i hendes liv og ikke mindst: Hvad familie betyder for hende.
Podcasten bliver beskrevet som varm og indsigtsfuld, og Ally drysser generøst sine egne erfaringer, spørgsmål og indsigter ind i hver episode, hvilket inspirerer lytteren til at tænke dybere over, hvad det vil sige at være donorundfanget – og hvilken betydning, det har at anvende en sæddonor for at etablere eller udvide sin familie.
Du skal lytte til den, fordi:
Podcasten fortæller om et donorbarns oplevelse med – som voksen – at finde sine donorhalvsøskende; hendes såkaldte ”dibs” (afledt af ordene "donor siblings"). I afsnittene fortæller Allys donorhalvsøskende om deres oplevelse med at være donorbarn og om at finde deres halvsøskende. For hvordan navigerer man som donorbarn mellem de mange halvsøskendeforhold?
Podcasten har en vigtig pointe og vigtigt budskab i at formidle, at der ikke er én fælles oplevelse af at være donorundfanget. Der er lige så mange historier og oplevelser, som der er donorbørn – og det er i høj grad en individuel oplevelse.
Find og lyt til podcasten ”Half of Me” på alle gængse podcastplatforme. Du kan finde den her hos Spotify.
Obs: Holdninger, der kommer til udtryk i de nævnte podcasts, er ikke nødvendigvis i overensstemmelse med European Sperm Banks holdning.