Verhalen van klanten

Twee moeders en een spermadonor

Kellie kreeg haar droomgezin met de hulp van een spermadonor. Ze heeft drie kinderen met haar partner – een dochter van 9 en twee zonen, een tweeling van 8. Het gezin van vijf is als de meeste andere gezinnen, behalve dat de kinderen twee moeders hebben.

April 14, 2020
3 min. lees tijd
Matilde Hansen

Twee moeders hebben is normaal voor de kinderen

Als homoseksueel stel wisten Kellie en haar partner dat ze hulp van een spermadonor nodig zouden hebben om zwanger te worden.

“Mijn partner en ik wilden kinderen en om onze wens in vervulling te laten gaan, kregen we hulp van een Deense spermadonor. Het is moeilijk onder woorden te brengen hoe geweldig het is dat er mannen zijn die mensen zoals wij helpen die zelf geen kinderen kunnen krijgen. We zullen altijd dankbaar zijn voor het geschenk dat onze donor ons heeft gegeven.”

Alle drie de kinderen hebben dezelfde donor en worden opgevoed met de wetenschap van hem en zijn behulpzame daad. Maar voor Kellie en haar partner is het belangrijk dat de kinderen niet de verkeerde indruk krijgen van wat hun spermadonor hen wel en niet kan bieden.

“We hebben met onze kinderen gesproken over wat een spermadonor is en welke rol hij in ons leven speelt. Door onze gesprekken lijken ze niet in de war over waarom ze twee moeders hebben in plaats van een moeder en een vader, zoals de meeste van hun vrienden. En als hun vrienden vragen wie hun vader is, vertellen onze kinderen het verhaal over de man uit Denemarken die hun moeders hielp een baby te verwekken.”

Een spermadonor is geen vader

Kellie houdt er niet van om de spermadonor ‘vader’ te noemen. Hoewel ze begrijpt dat de meningen over dit onderwerp uiteenlopen, is Kellie van mening dat de rol van een spermadonor heel anders is dan die van een vader. Om die reden gebruikt ze altijd de term donor.

Spermadonoren geven het grootst mogelijke geschenk. Ze helpen zoveel vrouwen en stellen.

“Spermadonoren geven het grootst mogelijke geschenk. Ze helpen zoveel vrouwen en stellen die donorsperma nodig hebben om zwanger te worden. Daar zullen we altijd dankbaar voor zijn. Maar we moeten niet vergeten dat niet alle donoren zich aanmelden om betrokken te zijn bij het leven van deze kinderen.”

“Open zijn over de afkomst van onze kinderen is essentieel.”

Kellie is zich ervan bewust dat haar kinderen op een gegeven moment misschien wel meer over hun achtergrond willen weten. Dat is geen probleem, want openheid over hoe hun kinderen zijn verwekt, is voor Kellie en haar partner altijd essentieel geweest.

“Het is belangrijk voor ons gezin dat we openlijk over onze donor praten en onze kinderen alle informatie geven die we hebben over hun afkomst”, zegt Kellie. Ze gelooft dat eerlijkheid gekoppeld aan onvoorwaardelijke liefde van beide ouders de belangrijkste componenten zijn voor het grootbrengen van gelukkige kinderen, niet of ze al dan niet een vader hebben.

Tot nu toe hebben de kinderen een babyfoto van hun donor gezien. Kellie en haar partner hebben hen verteld dat hij Deens is. Afgezien van de gebruikelijke uitleg over de bloemetjes en de bijtjes, hebben ze niet om meer details gevraagd.

Als ze ouder en nieuwsgieriger zijn, zullen Kellie en haar partner hun kinderen meenemen naar Denemarken. Het Britse stel wil hun kinderen het land laten zien waar hun donor is geboren. Kellie vertelt hen ook graag over het biologische proces en legt uit hoe conceptie door een donor mogelijk is.

“Op dit moment tonen onze kinderen niet veel belangstelling. Maar als het zover is, zullen we hen ondersteunen in hun nieuwsgierigheid. We hebben een volledig donorprofiel met een lange lijst van informatie over hem. Dus ook al is hij anoniem en zullen de kinderen nooit zijn identiteit kennen, toch kunnen we veel van hun vragen beantwoorden.”

Disclaimer: standpunten, gedachten en meningen in de tekst zijn uitsluitend die van de geïnterviewde persoon en niet noodzakelijkerwijs die van European Sperm Bank.

Related articles

Check out our donors - all you need is a free account