Polly Freytag, 35: Van single met kinderwens tot een gelukkige solomoeder
Kinderwens zonder man: Dat is vandaag de dag zeldzaam noch ongebruikelijk. Hoe zo'n wens zich heeft ontwikkeld en hoe deze werkelijkheid is geworden, laten de ervaringen van de alleenstaande moeder Polly zien.
Polly, een 35-jarige inwoonster van Hessen en herverzekeringsexperte, stamt uit een groot gezin met veel kinderen. Als kind wist ze het al: vrouwen krijgen kinderen – en zij wou dat ook. In haar huwelijk waren er echter sterk uiteenlopende ideeën over hoe dat zou moeten gaan. Polly wou niet "alleen" huisvrouw en moeder zijn, ze wilde ook een loopbaan. Haar man zag dat eerder traditioneel en heel anders; daardoor is het huwelijk uiteindelijk mislukt.
Na de scheiding bleef de kinderwens Polly na aan het hart liggen. Alhoewel ze ook graag single was, met alle voordelen die dat met zich meebrengt. Hoe zou het dan zijn om als alleenstaande vrouw kinderen te krijgen? Uit de Verenigde Staten had ze over de mogelijkheid van spermadonatie gehoord, maar meer in verband met getrouwde stellen met een niet vervulde kinderwens. Ze wist echter: er zijn mogelijkheden. Ze begon te sparen, want ze dacht dat ze voor haar gezinsdroom naar de VS moest reizen.
Kunstmatige bevruchting voor alleenstaanden? Dat kan ook in Duitsland
Toen kwam in 2018 de doorslag: Tijdens het ontbijt zag ze Hanna Schiller op tv, die als solomoeder over haar ervaringen met spermadonatie informeerde. Polly wist het: dat is het! Want voor haar was het altijd een voorwaarde geweest dat er een serieuze weg naar spermadonatie moest zijn, met een duidelijke wetgeving en geregelde aanspraken.
Waarom nog langer wachten?
Haar kliniek heeft haar vervolgens de European Sperm Bank aanbevolen. Polly informeerde zichzelf en nam snel een beslissing: Zij moeten het worden, want bij de European Sperm Bank kon ze alles zelf beslissen. Er was geen voorselectie van de potentiële donor; ze waardeerde vooral deze transparantie en de persoonlijke informatie – zoals bijvoorbeeld de kinderfoto's van de donor. Bovendien overtuigden de klantenservice en de professionele en zeer persoonlijke manier waarop ze daar werd behandeld haar. "De klant is koningin bij de European Sperm Bank", zegt Polly - en precies het feit dat ze op gelijke voet werd behandeld maakte het verschil. Ze zou van de European Sperm Bank gebruikmaken.
Zwanger worden zonder man: Erover praten helpt om te weten wat je wilt
Dat alles was aanvankelijk nog een plan – Polly had helemaal niet de wens om hem meteen te vervullen. Ze had eerst ook nog feedback en aanmoediging nodig. Ze lichte een goede, maar nogal conservatieve vriendin in. Deze vriendin heeft Polly enorm ondersteund, ook al zou zij zelf nooit een spermadonatie hebben overwogen. Ze stelde kritische vragen en samen hebben ze veel aspecten doorgenomen. Een andere vriendin was tegen: Zij wou zelf geen kinderen en heeft dit met argumenten als "Dat doet men niet" op Polly geprojecteerd. Dit stelde Polly's idee van spermadonatie echter niet ter discussie, maar wel de vriendschap.
Polly is met haar plan heel open omgegaan en heeft haar directe leidinggevende over haar plan verteld. Dat was gewaagd, maar ze werd desondanks gepromoveerd en kreeg in het algemeen veel steun op de werkplek. In de familie hebben aanvankelijk alleen een zus en een zeer dierbare nicht over Polly's plan vernomen. De nicht wou een derde kind en beide hadden er altijd van gedroomd om tegelijk zwanger te zijn. Kerstmis 2019, uiteraard met veel kinderen en familie, toen kwam de beslissing: Waarom nog langer wachten?
Alleen moeder zijn is een bewuste beslissing.
In de zomer van 2020 is Polly dan na twee pogingen zwanger geworden. De nicht overigens twee maanden later. Na de geboorte moest ze eerst met een paar vooroordelen afrekenen. De verpleegsters dachten dat Polly als alleenstaande moeder wel erg ongelukkig moest zijn. Maar het tegendeel was waar. In het ziekenhuis vroegen ze aan Polly of ze een scheiding achter de rug had. Toen heeft ze iedereen uitgelegd dat dit kind dankzij een spermadonatie op de wereld is gekomen en een heel bewuste beslissing is geweest. Daarna was het afgelopen met de domme opmerkingen.
Nu is Polly een gelukkige alleenstaande moeder met een gezond, gelukkig kind. Haar lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan. En dat helemaal zonder de oude rolpatronen.
Polly werkt in een betaalde samenwerking met de European Sperm Bank.